Podgorica: Deponija otkupljuje vozila za otpad 200 eura po toni

Gradsko preduzeće Deponija sprovodi projekat otkupa otpadnih vozila. U cilju dodatne motivacije građana da recikliraju svoje vozilo, Deponija daje novčanu nadoknadu, 200 eura po toni.

Uz pomoć specijalnog vozila građani mogu predati svoj automobil, čak i kada nije u voznom stanju, navodi pomoćnik direktora GP Deponija Ratko Pavićević.

”Mi sa našom ekipom dolazimo na lice mjesta, preuzimamo vozilo na lice mjesta gdje se nalazi“, naveo je on.

Proces se, objašnjava, sastoji od nekoliko faza, pa je neophodno ispuniti svaku kako bi se na pravi način reciklirala otpadna vozila.

”Ako počnemo od tog poziva građana, svako to vozilo mora da predje vagu, onda ga parkiramo i kad dodje na red sa viljuskarom dodjemo na ovu poziciju, koja se zove dekontaminacija, gdje vrše odvajanje fluida. nakon toga auto dolazi na ovu radnu liniju i tu se miču stakla, kablovi, sjedišta. sve do prazne školjke koja je sprmna za dalju prodaju“, navodi on.

Iako se na ovaj način utiče na očuvanje životne sredine, građani ipak u ovom trenutnku nijesu pretjerano zainteresovani, kaže Pavićević.

”U januaru i februaru smo imali smo svega šest vozila, u martu nismo imali nijedno. Što se tiče 2023 imali smo 47 otkupljenih vozila, dok je rekordna naša godina bila 2022. kada je otkupna cijena bila veća-400 eur po toni što je izazvalo veliku zainteresovanost građana, pa nismo stizali da pokupimo sva ta vozila“, kazao je Pavićević.

A kako bi zainteresovanim građanima olakšali proces prijave vozila za reciklažu, sve informacije dostupne su na sajtu preduzeća Deponija. Cilj je poručuje Pavićević da sa građanima suzbiju pojavu nelagalnih otkupnih vozila i da im omoguće da na legalan i ispravan način zarade.

Foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA