Podgorica: Akcija čišćenja na Ćemovskom polju, sakupljeno 90 vreća otpada

Povodom obilježavanja 20. septembra – Dana proglašenja Crne Gore ekološkom državom, privredno društvo Čistoća tradicionalno je organizovalo akciju čišćenja na dijelu Ćemovskog polja u Ulici Husinskih rudara (preko puta reciklažnog dvorišta), saopšteno je iz gradskog preduzeća „Čistoća“.

Kako dodaju, akciji su se, osim zaposlenih u „Čistoći“, pridružile i kolege iz Glavnog grada.

„Današnja akcija, u toku koje je sakupljeno 90 vreća raznog otpada, organizovana je i sa ciljem da proširimo uticaj i pošaljemo poruku o značaju ponašanja odgovornog pojedinca i uopšte zajednice u očuvanju životne sredine, uz napomenu da je nivo ambijentalne higijene ogledalo nivoa ekološke svijesti cjelokupne društvene zajednice“, kazali su iz „Čistoće“.

Sa sprovođenjem sličnih akcija, kako ističu, nastaviće i u budućnosti, ne samo sa ciljem obilježavanja važnih ekoloških datuma, već kako bi skrenuli pažnju na značaj čiste i zdrave životne sredine, ali i na odnos pojedinca kako prema sebi tako i prema okolini.

„Značajan doprinos obilježavanju današnjeg velikog ekološkog datuma dali su i naši najmlađi sugrađani, pa su tako mališani i ovog puta pokazali visok stepen ekološke svijesti“, dodaju iz „Čistoće“.

Iz tog preduzeća dodaju da je u saradnji sa upravom OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ organizovana i edukativna radionica na reciklažnom dvorištu na Koniku.

„Za 63 učenika sedmog, osmog i devetog razreda organizovano je predavanje sa ciljem da se najmlađi upoznaju sa procesom reciklaže, pravilima odlaganja otpada, kao i važnosti očuvanja životne sredine“, objašnjavaju iz „Čistoće“.

Navode da su, takođe, nastavno osoblje i učenici drugog razreda OŠ „Maksim Gorki“ sakupili određenu količinu školskog materijala i starih udžbenika, koje su njihovi zaposleni, uz pomoć starijih učenika, preuzeli kako bi isti pravilno odložili na reciklažnom dvorištu.

„Raduje nas činjenica da ovi odgovorni postupci potvrđuju da stasavaju generacije koje će o životnoj sredini brinuti na pravi način i otpadom upravljati upravo onako kako nalažu propisi“, poručili su iz „Čistoće“.

Foto: Čistoća

NIKŠIĆ PROGNOZA