Počinje zimsko računanje vremena: Večeras kazaljke pomjeramo sat unazad

U noći između subote (28. oktobra) i nedjelje (29. oktobra) treba vratiti časovnike jedan sat unazad jer se završava ljetnje računanje vremena.

Ljetnje računanje vremena u Crnoj Gori počelo je u nedelju 26. marta kada su kazaljke pomjerene sat vremena unaprijed, odnosno sa dva na tri sata.

Računari, mobilni telefoni i drugi savremeni uređaji koji pokazuju tačno vrijeme automatski će da “pređu” na zimsko računanje vremena, ali ako imate i dalje neki analogni pokazivač vremena ili stariji uređaj koji “ne umije” automatski da odradi tu radnju, ne zaboravite da pomjerite kazaljke jedan čas unazad, sa tri na dva sata.

Još nije postignuta saglasnost o prijedlogu Evropske komisije da se ukine sezonsko pomjeranje sata posljednje nedjelje u martu, odnosno u oktobru. Prijedlog je 2019. podržao Evropski parlament, ali treba da ga usvoje države članice.

Neke studije su pokazale da to remeti prirodne cikluse sna u tijelu, što može uticati i na fizičko i na mentalno zdravlje.

Pomjeranje kazaljki često može da uzrokuje privremeni poremećaj obrasca spavanja dok se naše tijelo ne navikne na promjenu.

Foto: Envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA