Počinje besplatna registracija i vakcinacija pasa u Nikšiću

U opštini Nikšić će krajem ovog mjeseca početi besplatna identifikacija, registracija i vakcinacija protiv bjesnila za sve vlasničke pse, u sklopu projekta „Odgovornost prije svega #OPS2023” koji sprovodi Udruženje Korina.

Kako su saopštili iz pomenutog Udruženja, ovaj projekat ima za cilj da kroz poboljšanje načina držanja vlasničkih i lovačkih pasa doprinese smanjenju broja napuštenih pasa na human i sistemski način i poboljšanju javnog zdravlja na teritoriji opštine Nikšić. Ideja projekta je da dugoročno doprinese kontroli populacije napuštenih pasa u ovoj opštini.

“Tokom realizacije projekta biće obuhvaćene mnogobrojne aktivnosti koje se tiču zaštite dobrobiti pasa, dok će akcenat biti stavljen na obilazak 32 mjesne zajednice i vršenje identifikacije (mikročipovanja), registracije i vakcinacije protiv bjesnila po domaćinstvima (od vrata do vrata) i/ili u veterinarskoj ambulanti kod odabranog veterinara, kao i podizanje svijesti o zaraznim bolestima pasa sa posebnim fokusom na lajšmaniozu”, ističu u saopštenju.

Kako navode, svi vlasnici pasa u Crnoj Gori dužni su da obezbijede identifikaciju (mikročipovanje), registraciju i vakcinaciju psa protiv bjesnila, kao i da posjeduju potvrdu o upisu u registar i vakcinaciji psa protiv bjesnila (pasoš).

“Identifikaciji pasa podliježu svi novorođeni psi koji se nalaze na teritoriji Crne Gore i to najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla. Identifikaciji podliježu i uvezeni psi koji nisu trajno identifikovani, a identifikacija se vrši 15 dana od dana ulaska u Crnu Goru. Identifikacija pasa vrši se mikročipovima. Prilikom identifikacije psi dobijaju svoj jedinstveni identifikacioni broj koji se unosi u Centralnu bazu podataka. Mikročip za identifikaciju pasa i mačaka sastoji se od jedinstvenog petnaestocifrenog broja”, saopštili su.

Kako dodaju, novčana kazna za fizička lica, odnosno vlasnike koji odbiju da izvrše registraciju svojih pasa iznosi od 100 eura do 1.000 eura, a ovom prilikom vlasnicima pasa iz Nikšića će biti pružena mogućnost da svoju zakonsku obavezu ispune potpuno besplatno.

Pozvali su sve zainteresovane građane da se prijave porukom na broj +382 (0) 69 90 07 07 (SMS, Viber, WhatsApp) ili putem društvenih mreža @teamkorina.

“Projekat #OPS2023 je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava, među kojima je klaster „Zajedno Nikšić i Plužine””, zaključili su u saopštenju.

Foto: Udruženje Korina

NIKŠIĆ PROGNOZA