Počeo projekat posvećen poštovanju principa rodne ravnopravnosti

Iz Udruženja Roditelji saopštili su da je počelo sa realizacijom projekta Podizanje svijesti javnosti za umanjenje i eliminaciju rodnih stereotipa u Crnoj Gori – “Ravnopravno=ispravno”, čime se teži povećanju stepena rodne ravnopravnosti.

Ovaj projekat, kako su pojasnili, udruženje Roditelji realizuje uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

“Cilj projekta jeste umanjenje stepena stereotipa o tradicionalnog podjeli rodnih uloga između muškaraca i žena, iz ugla porodice. Implementacijom seta planiranih aktivnosti radiće se na osvješćivanju pripadnika oba pola o duboko ukorijenjenoj tradicionaloj podjeli uloga muškaraca i žena. Ovo će se postići pozitivnom kampanjom u toku 2023. godine, koja podrazumijeva video priče i informativne vizuale koji jasno prikazuju prisutne predrasude u crnogorskom društvu, ali i pozitivnim primjerom kako bi trebalo funkcionisati”, naveli su u saopštenju.

Ukazuju da brojni izvještaji međunarodnih organizacija koji se odnose na vladavinu prava u Crnoj Gori i dalje ukazuju na to da, iako je “Crna Gora ratifikovala odgovarajuće sporazume i usvojila anti-diskriminatorne zakonske okvire, još postoji značajna potreba za poboljšanjem stanja u oblasti rodne ravnopravnosti”.

“U svakodnevnom radu i komunikaciji sa roditeljima kroz različite programe i servise primjećujemo da u našem društvu i dalje postoji veliki broj naučenih obrazaca ponašanja a kojim se krše osnovni principi rodne ravnopravnosti, a to se najčešće dešava zbog neinformisanosti. Ovaj projekat će upravo doprinijeti većem stepenu informisanosti i osvješćivanju duboko usađenih navika koje se generacijski ponavljaju, što predstavlja prvi korak dugoročne promjene. Raduje nas ova podrška, jer ovo već neki period smatramo važnim a posebno nam se čini da je u pravom trenutku jer je i primijetan napredak kad su u pitanju rodne uloge i podjele u Crnoj Gori”, poručuju iz udruženja Roditelji.

Projektnim aktivnostima udruženje Roditelji nastavlja da se snažnije i aktivnije bori za stvaranje mirnijeg društva u Crnoj Gori, koje će biti manje podijeljeno i opterećeno rodnim stereotipima.

Izvor: CdM

Foto: Udruženje Roditelji

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA