Pljevljak jedva izvukao živu glavu: Branio stado od medvjeda

Mještanin pljevaljskog sela Prošće Rade Fundup pukom srećom izbjegao je teže posledice prilikom bliskog susreta sa medvjedima koji su prije nekoliko dana napali njegovo stado. Četiri medvjeda su u prvi sumrak provalili u štalu i zaklali deset ovaca, a on je jedva izbjegao napad dok je pokušavao da odbrani stado zatvoreno u staji.

– Uspio sam da pobjegnem iznad kuće i da telefonom pozovem komšiju Obrada Ćeranića iz obližnjeg sela da mi pritekne u pomoć – ispričao je Fundup pojašnjavajući da je bio jako iznenađen kada je shvatio da su u pitanju četiri medvjeda i da su toliko približili kućama.

U razgovoru sa Obradom Ćeranićem saznali smo da se on nakon poziva oko 19.30 sati autom iz sela Kosovi zaputio u Prošće kako bi pritekao u pomoć Fundupu koji nije mogao ni da priđe kući, jer su dva medvjeda i dalje bila u neposrednoj blizini.

– Uz pomoć osvjetljenja iz automobila uspjeli smo da otjeramo medvjede nakon čega smo pronašli dio stada koji je čudom uspio da se spasi. Da nisam došao medvjedi bi usmrtili i preostale ovce, a pitanje je šta bi se desilo i sa Radom – ispričao je Ćeranić.

Ćeranić naglašava i da u selu Prošće koje se nalazi u kanjonu rijeke Ćehotine živi sam Rade Fundup, a da u susjednim selima Ivovići, Plakale i Doljni Dubac nema stanovnika pa je stoga teren povoljan za nesmetan boravak medvjeda koji uglavnom borave u pećinama u kanjonima Ćehotine i rječice Kozica.

– I noć nakon napada išao sam u Prošće da obiđem Rada i provjerim kakva je situacija. Medvjedi se nijesu vraćali na strvine – ispričao je Ćeranić apelujući ovom prilikom na humanitarne organizacije, opštinske i državne ustanove da pomognu i nadoknade štetu Radu Fundupu.

I predsjednik Lovačkog društva Pljevlja Rada Janjušević potvrdio je da je u napadu medvjeda u selu Prošće strado dio stada tamošnjg ddomaćina, ali Janjušević nije bio na licu mjesta i nije mogao iznijeti više detalja o svemu.

– Postoji mogućnost da je u napadu učestvovala mečka sa tri odrasla mladunčeta, jer medvjedi tri godine vodi sa sobom mečad. Znači, ta mladunčad su gotovo odrasli medvjedi – kazao je Janjušević dodajući da će se o detaljima raspitati narednih dana kao potruditi se da obiđe Fundupa.

Štetu nanose i pčelarima i voćarima

Medvjedi su prije desetak dana na području Boljanić i Rađevića zaklali više od deset ovaca, a zabilježeni su i napadi na krupnu stoku još na početku proljeća.

– Pretpostavlja se da na području pljevaljske opštine trenutno boravi tridesetak medvjeda. Žalbe zbog štete koje nanose stižu gotovo svakodnevno i praktično nemamo sela u kojem nijesu poharali pojedina gazdinstva – kaže Janjušević dodajući da su znatne štete na ovom prostoru pretrpjeli stočari, pčelari kao i voćarima kojima su nerijetko uništeni cijeli zasadi voćaka.

NIKŠIĆ PROGNOZA