Peticija Golijana: Granični prelaz Krstac da tokom cijele godine bude otvoren za sve putnike

Mještani Golije kod Nikšića nedavno su pokrenuli peticiju koju će predate nadležnim crnogorskim ministarstvima sa zahtjevom da granični prelaz Krstac tokom cijele godine bude otvoren za sve putnike.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Krstac Dragoljub Manojlović Portalu RTNK je pojasnio da im je granični prelaz veliki problem, posebno brojnim turistima.

Granični prelaz Krstac od prije godinu i po je međunarodni, ali samo u periodu od 1.juna do 1.oktobra. Tu odluku donijela je mješovita komisija za praćenje provođenja Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine(BiH) i Vlade Crne Gore o graničnim prelazima za međunarodni promet i Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore o graničnim prijelazima za pogranični promet.

Manojlović naglašava da su to mještani inicirali.

“To su četiri  mjeseca godišnje, i u tom periodu prelaz je otvoren za sve putnike, a u ostalom dijelu godine samo za lokalno stanovništvo, sa ličnim kartama Nikšića i Gacka”, ispričao je Manojlović.

O problemu sa kojim se suočavaju, kazao je Manojlović, nedavno su razgovarali sa poslanikom Demokrata Momom Koprivicom prilikom jedne od njegovih posjeta golijskom kraju.

“Predočili smo mu situaciju i zajednički dogovorili da pokrenemo peticiju, a onda ćemo vidjeti kako će reagovati nadležni organi u Crnoj Gori. Nadamo se i vjerujemo da će naš zahtjev biti uvažen”, rekao je Manojlović.

Prelaz je relativno frekventan, ali Manojlović naglašava da ima veći broj turista koje navigacija dovede do Krsca kako bi iz Crne Gore prešli u Bosnu i Hercegovinu.

“Dođu, pa ih vrate. Neki ostanu i bez goriva jer se moraju vraćati i tražiti drugi granični prelaz, a Gacko je nedaleko od Krsca i naše Golije.Prije neki dan sam bio svjedok- vratili su jednu porodicu,ženi je bio zakazan pregled u Sarajevu, vratili su je. Sad će morati da čeka možda pola godine da bi ponovo zakazala pregled. Moj brat je rođen i odrastao ovdje, u golijskom selu Čarađe, ali živi u Podgorici. Preko graničnog prelaza Krstac ne može preći ”, kazao je Manojlović.

Biljana Brašnjo

foto:RTNK/ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA