Pet prijava zbog vršnjačkog nasilja u školama

Ministarstvu prosvjete je od početka ove školske godine prijavljeno pet slučajeva vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama. Kako su iz tog resora kazali za Dan, radi se o jednoj prijavi za verbalno nasilje i četiri za fizičko nasilje. Nasilje među učenicima prijavljeno je preko besplatne telefonske linije 080-777-777, koja je 4. maja ove godine otvorena u Ministarstvu prosvjete.

Tokom prošle školske godine evidentirano je 108 incidenata među učenicima u osnovnim i srednjim školama, a Udruženje „Roditelji” u martu je organizovalo proteste, tražeći hitne mjere zbog učestalosti vršnjačkog nasilja.

“Ministarstvo prosvjete je pokrenulo proceduru za svih pet prijava. U obrazovno-vaspitnim ustanovama formirani su timovi za prevenciju nasilja i vandalizma. Ti timovi se sastaju i preduzimaju aktivnosti povodom svakog pojedinačnog prijavljenog slučaja. U radu koriste uputstvo „Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja i vandalizma”, rečeno  je u Ministarstvu prosvjete.

Predstavnici tog resora su sa rukovodiocima svih obrazovno-vaspitnih ustanova održali savjetovanja na kojima su ih upoznali sa uputstvom školama „Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja”.

“Tokom savjetovanja je ukazano i na značaj blagovremenog i tačnog unosa podataka u Informacioni sistem obrazovanja (MEIS) o slučajevima vršnjačkog nasilja, kao i o postupanju ustanova”, naveli su iz ministarstva.

Podsjećaju da je izrađen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o normativima i standardima za sticanje sredstava iz javnih prihoda za ustanove koje realizuju javno važeće obrazovne programe, o kojima je Nacionalni savjet za obrazovanje dao pozitivno mišljenje.

“Procijenjeno je da će izmijenjeni normativi uticati na povećanje broja stručnih saradnika u obrazovno-vaspitnim ustanovama za oko 60 izvršilaca, odnosno za oko 28 odsto. Prvi put je utvrđena mogućnost angažovanja tri stručna saradnika u ustanovama sa preko 1.400 djece–učenika. Takođe, izmjenama pravilnika, prvi put su propisani uslovi koje ustanova treba da ispuni da bi mogla angažovati asistenta–asistentkinju u sprečavanju nasilja i vandalizma u školi”, kazali su iz resora prosvjete.

U odgovoru na pitanje kada će i koje škole dobiti prvih 20 asistenata za sprečavanje nasilja i vandalizma u školama podsjetili su da njihova obuka traje do kraja godine.

“U Policijskoj akademiji realizuje se obuka za sticanje stručne kvalifikacije asistent–asistentkinja u sprečavanju nasilja i vandalizma u školi. Obuka za sticanje ove stručne kvalifikacije traje do kraja godine. Obrazovno-vaspitne ustanove koje pravilnikom o sistematizaciji predvide radno mjesto asistent–asistentkinja u sprečavanju nasilja i vandalizma mogu angažovati izvršioca za ovo radno mjesto”, naveli su iz ministarstva.

Crna Gora ima blizu 250 osnovnih i srednjih škola.

Telefonska linija otvorena 24 sata

Besplatna telefonska linija 080-777-777 dostupna je 24 sata, a zaposleni u ministarstvu javljaju se na pozive od 7 do 15 časova, nakon čega se oni snimaju i preslušavaju narednog radnog dana. Tokom razgovora je potrebno navesti precizne podatke o vršnjačkom nasilju.

Svaki građanin može da se obrati i pozove ovaj broj, bez obzira na uzrasnu dob i status.

Foto: Uprava policije

NIKŠIĆ PROGNOZA