Pešić potpisao Plan bilateralne odbrambene saradnje sa austrijskim kolegom za sljedeću godinu

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Crne Gore, general major Rajko Pešić učestovao je na sastanku članica i posmatrača inicijative Odbrambena saradnja država Srednje Evrope i Zapadnog Balkana (CEDC+WB), u formatu ministara odbrane, koji je održan 7. i 8. decembra, u Pragu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Pešić je na tom sastanku, kako navode, ponovio opredijeljenost Ministarstva odbrane Crne Gore za aktivno učešće na aktivnostima i projektima u organizaciji incijative CEDC+WB, naglašavajući značaj unaprijeđivanja regionalne saradnje i jačanja dobrosusjedskih odnosa.

On je izrazio zahvalnost predstavnicma država članica na konstantnoj podršci zemljama Zapadnog Balkana, naglašavajući da će Ministarstvo odbrane Crne Gore i u narednom periodu aktivno učestvovati u projektima i aktivnostima CEDC+WB inicijative, potvrđujući na taj način opredijeljenost za dalje poboljšanje saradnje na polju odbrane sa zemljama regiona.

Na marginama sastanka, dodaje se da je Pešić sa austrijskim kolegom potpisao Plan bilateralne odbrambene saradnje za 2024. godinu.

„Inicijativa CEDC+WB, koja je osnovana 2010. godine, proteklih godina se dokazala kao značajan bezbjednosni forum Srednje Evrope, čiji sastanci predstavljaju odličnu priliku za unaprijeđenje odbrambene saradnje između država članica, politički dijalog i razmjenu mišljenja o dešavanjima u globalnom bezbjednosnom okruženju“, navodi se u saopštenju.

Sastanak u formatu ministara odbrane, koji je održan kao posljednja aktivnost, kako se navodi, u okviru ovogodišnjeg češkog predsjedavanja inicijativom, okupio je predstavnike ministarstava odbrane 13 država, pruživši i ove godine priliku za razgovore u vezi buduće odbrambene saradnje, na bilateralnom i multilateralnom nivou.

„Tokom sastanka, učesnici su se upoznali sa statusom projekata koji se realizuju u okviru incijative, te razmijenili mišljenja u vezi izmijenjene globalne bezbjednosne situacije i uticaju konflikata u svijetu na region Zapadnog Balkana“, zaključeno je u saopštenju.

Foto: Ministarstvo odbrane

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents