Perović u Briselu: Crna Gora uz Ukrajinu dok god bude potrebno

Državni sekretar Ministarstva odbrane Krsto Perović učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane, koji se danas i sjutra održava u sjedištu NATO u Briselu, saopšteno je iz tog resora. 

Perović je rekao da će Crna Gora biti uz Ukrajinu i njen narod dok god to bude potrebno.

Sastankom, navode, predsjedava generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. 

Kako su kazali, danas je održan sastanak Komisije NATO – Ukrajina, na kom je potvrđeno snažno partnerstvo između NATO i Ukrajine, a u kontekstu posvećenosti miru, bezbjednosti i stabilnosti.

„Ministri su razgovarali o unaprjeđenju navedene platforme za saradnju između NATO i Ukrajine, u cilju dodatnog približavanja ove države Alijansi. Sastanak je bio prilika da se još jednom pošalje jasna poruka da će NATO članice nastaviti da pružaju pomoć hrabroj i odlučnoj Ukrajini u njenoj borbi za oslobođenje teritorija, dok god to bude bilo potrebno“, kazali su iz Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva su kazali da u susret Samitu u Viljnusu, koji će se održati u julu ove godine, ministri odbrane zemalja članica su ponovili da vrata NATO-a ostaju otvorena.

„Saglasili su se da je Ukrajini mjesto u Alijansi, kao i da odluke o članstvu mogu donositi isključivo saveznice i Ukrajina, uz napomenu da je trenutni fokus Alijanse na okončanju rata, kao i na usvajanju višegodišnjeg paketa pomoći za Ukrajinu u cilju jačanja interoperabilnosti između Alijanse i Ukrajine“, navode u saopštenju.

Dodaju da je danas u NATO sjedištu održan i sastanak Kontakt grupe za podršku Ukrajini, kojim je predsjedavao sekretar za odbranu SAD, Lojd J. Ostin. Predstavnici preko pedeset zemalja su tom prilikom razgovarali o trenutnoj situaciji u Ukrajini i razmatrali dalje korake u cilju obezbjeđivanja pomoći i podrške toj zemlji, a u skladu sa potrebama koje je iskazala ukrajinska strana. 

Perović je istakao da ruska agresija na Ukrajinu predstavlja veliku tragediju za ukrajinski narod, ali i sigurnosnu prijetnju za evroatlantsku zajednicu i cijeli svijet.

Dodao je da će Crna Gora biti uz Ukrajinu i njen narod dok god to bude potrebno.

„Perović je izrazio uvjerenje da ukrajinske oružane snage imaju dovoljno sposobnosti da se odupru ruskoj agresiji i odbrane suverenitet svoje države. U tom cilju, istakao je važnost nastavka koordinisane pomoći saveznica, koja odražava jedinstvo i solidarnost transatlantske zajednice i njene odlučnosti da pruži pomoć ukrajinskom narodu“, zaključuju iz Ministarstva.

Izvor: Dnevno

Foto: Ministarstvo odbrane

NIKŠIĆ PROGNOZA