Perović: Savjetu ASK-a istekao mandat, Skupština prekršila zakon

Menadžment ASK-a od juče je bez kontrolora, jer je istekao mandat Savjetu, a novi članovi nijesu izabrani, što bi moglo da dovede do blokade institucije zadužene za borbu protiv korupcije. Jedino Skupština može da odluči o eventualnom produženju mandata aktuelnim članovima ili imenovanju novih, što se nije desilo, jer je tek održana konstitutivna sjednica novog saziva. U nastavku rada Agencija će se, kako poručuje predsjednica Jelena Perović, rukovoditi zakonima.

Poslanicima zamjera što nijesu pokrenuli proceduru izbora članova savjeta. 

„Od novembra prošle godine smo apelovali na Skupštinu da raspiše oglas za izbor članova Savjeta ASK-a. Međutim to se nije desilo, a specifičan je i način izbora članova, jer se formira posebna komisija koju ne čine poslanici, već predstavnici državnih institucija i oni predlažu skupštinskom odboru i Skupštini članove Savjeta, a to je i garant nezavisnosti i samostalnosti samog Savjeta koji treba da radi“, kazala je Perović.

Kako je dodala, u toj instituciji se nadaju da će ta procedura početi čim se formiraju skupštinski odbori.

„Skupština je bila u zakonskoj obavezi da tri mjeseca prije nego što istekne mandat ovom Savjetu raspiše oglas, ali očigledno je da su prekršili zakon“, kazala je Perović.

foto:RTCG/printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA