Pekić: Popisivačima neophodna policijska zaštita, da bi se spustile tenzije potrebno je više od mjesec

Pred Upravom policije (UP) veoma je složena i delikatna situacija, jer baviti se procjenom bezbjednosti svih popisivača u trenutku kada opozicija zove građane na bojkot popisa veoma je nezahvalno, ocijenio je za Dnevno.me predsjednik Internacionalne policijske organizacije (IPO) Crne Gore Ivan Pekić.

Mišljenja je da je popisivačima u tako napetoj političkoj situaciji neophodna policijska zaštita, jer se postavlja pitanje ko bi u slučaju izbijanja nemilih događaja snosio krajnju odgovornost.

“Hipotetički gledano, šta ako dođe do nemilih scena i događaja, da li bi Uprava policije i njeni čelni ljudi snosili posljedice? Naravno da ne bi, jer smo i do sada gledali odsustvo moralne odgovornosti”, poručuje Pekić.

Kaže i da je mandatar Milojko Spajić odgađanjem popisa na mjesec napravio dobar potez, pokazavši na taj način da shvata ozbiljnost situacije u državi, te da političari, svojim nesmotrenim izjavama, doprinose osjećaju neprijatnosti u Crnoj Gori.

Ipak, ukoliko Uprava policije procijeni da stanje bezbjednosti popisivača nije povoljno i stabilno, sagovornik Dnevno.me smatra da ta institucija nema dovoljno kapaciteta da obezbijedi potreban broj svojih službenika, te da je ostavljeno vrlo malo vremena da se po tom pitanju nešto promijeni.

“Ukoliko Uprava policije procijeni da bezbjednost popisivača nije sigurna, neće biti moguće u tako kratkom vremenskom periodu obezbijediti rad policijskih službenika, jer oni toliki broj službenika nemaju, niti mogu zanemariti i druge policijske radnje u Upravi policije. Uprava policije nema dovoljan broj službenika da bi mogla da obezbijedi po jednog na svakog popisivača. Sjetite se izjave ministra unutrasnjih poslova da u Upravi policije Crne Gore nedostaje 1.400 policijskih službenika. To jasno govori da Uprava policije ne može obezbjediti zaštitu svih popisivača”, mišljenja je Pekić.

Na pitanje koliko ovakve scene priliče demokratskoj državi, s obzirom na to da je u svim uređenijim državama taj proces administrativno-statistička stvar, naš sagovornik kaže da je tu pitanje koliko je Crna Gora zapravo demokratska država.

“Kada pogledate činjenicu da kao država nismo u mogućnosti da obezbjedimo fer i poštene izbore u jednoj maloj opštini poput Šavnika i da se zbog popisa podižu tolike tenzije da nam je ugrožena bezbjednost popisivača… S obzirom na to da se demokratija živi i uči, smatram da smo negdje na tom putu zapeli”, navodi Pekić.

Iz ugla stručnjaka za oblast bezbjednosti, smatra da bi popis stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo odgoditi na period duži od mjesec.

“Apsolutna bezbjednost naših građana na prvom mjestu, pa sve ostalo. Lično sam mišljenja da bi popis trebalo odgoditi na duži vremenski period, kako bi se spustile tenzije i omogućilo nesmetano funkcionisanje popisivača”, zaključuje sagovornik portala Dnevno.

Podsjećamo, Uprava za statistiku uputilla je 16. 10. Upravi policije zahtjev za procjenu bezbjednosti rada popisivača.

“Urgencija na zahtjev poslata je 23.10, ali još nismo dobili odgovor na naš zahtjev”, saopšteno je juče portalu Dnevno iz Uprave za statistiku.

Iz Uprave policije saopštili su 25.oktobra da su primili zahtjev Monstata u odnosu na procjenu bezbjednosti popisničara koji će sprovoditi popis stanovništva u novembru, te da će, kako tvrde, s posebnom pažnjom analizirati predmetni zahtjev, razmijeniti operativna saznanja sa svim organizacionim jedinicama Uprave policije i drugim nadležnim institucijama. 

„U skladu sa svojim nadležnostima preduzećemo sve mjere i radnje u cilju osiguravanja bezbjednosti popisničara koji će sprovoditi popis stanovništva. Registrovana je jedna prijava od predstavnika Monstata, u kojoj je navedeno da su predstavnici Monstata i dva člana popisne komisije u Ulcinju morala da napuste salu u Skupštini Opštine Ulcinj po nalogu dva, njima nepoznata lica, a koju su bili zakupili na tri dana. Oni su u prijavi naveli da im je u sali ostao popisni materijal“, saopšteno je ranije iz policije.

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA