Patrijarh Porfirije: Svi mi smo duhovna djeca Svetog Save

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je, bogoslužeći na Savindan u hramu Svetog Save na Vračaru, da je osnovna odlika svetosavlja vjera u Hrista.

„Danas, kada cijelo Srpstvo slavi slavu, hiljade i hiljade svetosavaca, i staro i mlado, slilo se u svoje drevne svetinje i hramove širom Otadžbine i rasijanja da proslavi Gospoda našeg Isusa Hrista i zajedno sa Njim Njegovog velikog ugodinka – Svetog Savu, prvog Arhiepiskopa srpskog“, ističe se u saopštenju.

Tom prilikom, patrijarh je čestitao praznik Svetog Save, praznik onoga koji je, kako se navodi, odredio krajnji cilj i domet puta kojim idemo, „podsjetivši da smo svi duhovna djeca Svetog Save, našeg duhovnog oca i pastira.“

„Sav okupan u Hristu, sav pogružen u Hristu, Sava je jedanput za svagda odredio pravoslavni put kao put našeg naroda, kao put koji vodi u život vječni. Stoga već osam vjekova svi pravoslavni Srbi, od najmanjeg uzrasta do najstarijih glava, od najobičnijeg jednostavnog čoveka do kraljevskih kruna, svi na današnji dan uznose molitve Svetom ocu Savi“, rekao je Porfirije.

Patrijarh je dodao da je Sveti Sava „ime i prezime našeg roda, da je i danas magnet koji nas okuplja oko svoga imena.“

„Da li je to zbog toga što je bio veliki graditelj – jer zaista jeste bio zbog toga što je zidao svetinje, crkve, hramove velelepne u zemlji u kojoj je živio njegov i naš narod? Ili zbog toga što je gradio mostove i sa Istokom i sa Zapadom, što je uspostavljao odnose sa Rimom, ali i sa islamskim svijetom? Ili može biti zbog mnogo toga što je uspostavio zakonodavstvo u našem narodu; ili što je gradio škole, bolnice i puteve“, istakao je patrijarh Porfirije.

Kako je ocijenio, slavimo ga zato što ga je Bog učinio svetim, jer je Bog blagodaću svojom zasijao kroz njega i u njemu.

Patrijarh je rekao da je sve što je Sveti Sava radio i gradio imalo pečat vječnosti, baš zbog toga što je bio čovjek vjere i čovjek molitve.

„Svetost je, braćo i sestre, u njegovo vreme, pored svega ostalog što je potrebno, bila najpotrebnija. Kako je bilo onda, tako je i danas. Svaki Savindan zapravo je rendgen na kome se vidi ko smo, šta smo i da li smo na putu Svetog Save, na putu Hristovom“, izjavio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao i da je osnovna odlika svetosavlja vjera u Hrista, „jer vjerom je Sveti Sava činio sve što je činio.“

Foto: Instagram/Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA