“Partijska pripadnost više nije ulaznica za mjesto u prosvjeti”

Konstataciju iz vrha Sindikata prosvjete da je politika potpuno preuzela oblast prosvjete demantovali su iz resora kojim rukovodi Miomir Vojinović uz ocjenu da im je jedan od ciljeva upravo depolitizacija školstva, ali da taj proces nije jednostavan.

Sindikat prosvjete nezadovoljan je stanjem u oblasti obrazovanja zbog čega su odlučili da organizuju štrajk upozorenja 4. septembra, na dan kad počinje školska godina. Njihov predsjednik Radomir Božović Portalu RTCG je prije nekoliko dana kazao da je jedan od razloga za ovakav njihov potez i taj što je obrazovni sistem urušen i što ga je, kako ocjenjuje, potpuno preuzela politika.

Nejasne su im ocjene Sindikata prosvjete

Iz Ministarstva prosvjete za Portal RTCG tvrde suprotno.

“Nejasna je konstatacija koju plasiraju iz Sindikata da je politika potpuno preuzela oblast prosvjete. Poznata je činjenica da je jedan od ciljeva aktuelnog menadžmenta Ministarstva prosvjete depolitizacija školstva, ali moramo imati u vidu činjenicu da to nije lak i jednostavan proces koji se brzo završava. Partijska pripadnost više nije ulaznica za radno mjesto. Makar je tako u prosvjeti. Samo stručnost, profesionalzam i vjernost struci”, kažu iz tog resora.

Navode da je ministar Vojinović sa Sindikatom prosvjete od početka svog mandata u stalnoj komunikaciji, a na sastancima se razgovara o problemima u prosvjeti i o načinima na koji se oni mogu riješiti.

“Ministarstvo čini sve kako bi i nastavnici i učenici imali što bolje i što kvalitetnije uslove za rad. Granskim kolektivnim ugovorom, koji je potpisan između Ministarstarstva prosvjete i Sindikata prosvjete krajem prošle godine, utvrđeno je povećanje koeficijenta za obračun zarade, počev od 1. januara 2023. godine, a do kraja 2025. godine iste će biti uvećane za ukupno 45 odsto”, rekli su iz Ministarstva prosvjete.

Komentarisali su i najavljeni štrajk upozorenja, za koji ističu da je Ustavom zagarantovan.

“Zakonom o štrajku u određenim djelatnostima od javnog interesa, čiji bi prekid rada zbog prirode posla, mogao da ugrozi živote ljudi ili da nanese štetu velikih razmjera, pravo na štrajk zaposlenih može se ostvariti ako se ispune posebni uslovi predviđeni zakonom. Istim zakonom regulisano je da prosvjeta predstavlja djelatnost čiji bi prekid rada zbog prirode posla mogao da nanese štetu velikih razmjera. Iz tog razloga donesena je i Uredba o minimumu procesa rada i načina njegovog obezbjeđivanja u ustanovama javnog obrazovanja”, podsjetili su oni.

Pomjeranja školske godine neće biti

Govoreći o eventualnom odlaganju školske godine, kazali su da toga neće biti, te da je sve spremno da nastava počne 4. septembra.

“Kako je i određeno školskim kalendarom za nastavnu 2023/2024., školska zvona u vaspitno-obrazovnim ustanovama, tačnije u 163 osnovne i 52 srednje škole u Crnoj Gori oglasiće se 4. septembra. Ministarstvo prosvjete je bez ljetnje pauze pripremilo sve za novu školsku godinu. U skladu sa mogućnostima, radilo se na sanaciji ili rekonstrukciji školskih objekata, kako bi četvrtog septembra škole spremno dočekale učenike. Nastava će se izvoditi po već ranije utvrđenim planovima i programima, sačinjena je odgovarajuća školska dokumentacija, izrađeni su rasporedi časova”, navode u odgovorima.

Zadovoljni su, kako navode, što će se 4. septembra oglasiti školsko zvono i u novoj zgradi Osnovne škole Dušan Korać u Bijelom Polju.

Više sredstava za oblast obrazovanja

Konstatuju da je nedovoljno finansiranje sektora obrazovanja glavna prepreka za poboljšanje kvaliteta obrazovanja.

“Zato smo za 2023. godinu projektovali programski budžet i obezbijedili 25 odsto više novca nego 2022. godine, tako da budžet sektora iznosi skoro 280 miliona. U saradnji sa Ministartvom finansija odredili smo ključne prioritete za finansiranje u obrazovanju za naredni trogodišnji period, a to su, povećanje ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, obuke nastavnog kadra, sa akcentom na povećanje nivoa digitalne pismenosti, opremu za izvođenje nastave – didaktička oprema i materijali za učenje, kao i digitalna oprema”, ističu iz Ministarsva prosvjete.

Realizovakli su, kako kažu, 19 većih projekata ukupne vrijednosti 851.800 eura na teritoriji 15 opština.

“Takođe u toku je realizacija 23 projekata adaptacija i rekonstrukcija u vaspitno obrazovnim ustanova u 15 crnogoskih opština vrijednosti 3.150.000 eura. U toku je stvaranje administrativnih pretpostavki za pokretanje procedura nabavki za 12 projekta vrijednosti oko 1.700.000 eura”, zaključuju iz Ministarstva prosvjete.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA