Nikšić: Otvorena šesta Balkanska olimpijada iz fizike

Savjetnik predsjednika Opštine Nikšić Miljan Mijušković prisustvovao je, u ime predsjednika Opštine, na Filozofskom fakultetu ceremoniji otvaranja VI Balkanske olimpijade iz fizike, koja je okupila oko 100 učesnika iz 13 zemalja regiona i Evrope.

Mijušković je izrazio zadovoljstvo što su za ovakvo prestižno takmičenje i naučni skup koji je međunarodnog karaktera – organizatori odabrali upravo Nikšić i Filozofski fakultet.

„U svom dopisu ste naveli da su vas kulturna, naučna i umjetnička tradicija ovoga grada opredijelili za takvu odluku. To nas čini ponosnim, a ujedno i obavezujućim! U vremenu kada je informacija preuzela primat nad znanjem, a tehnologija primat nad naukom, ovakvi naučni događaji više su nego neophodni, što znači da je bavljenje fizikom ne samo od svjetskog značaja već i od krucijalnog značaja za život jednog prostora i jedne zajednice, kakav jeste naš grad i naša akademska sredina“, rekao je Mijušković i dodao da se nada da će se ovo prestižno takmičenje tradicionalno organizovati u Nikšiću i da će i u budućnosti lokalna samouprava podržati organizaciju Olimpijade ukoliko opet bude upriličena u našem gradu.

Takmičenje, koje su finansijski podržali i Opština Nikšić, CKB, Luka Bar i VG grupa, organizuje Društvo matematičara i fizičara Crne Gore, uz podršku Univerziteta Crne Gore, Prirodno-matematičkog fakulteta, Filozofskog i Filološkog fakulteta, Ispitnog centra i kompanije Domen.

Balkanska olimpijada iz fizike biće održana od 21. do 24. juna 2024. godine, u prostorijama Filozofskog fakulteta.

Foto: Opština Nikšić

Video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA