Otvorena Ljetnja škola za mlade diplomate u Beranama

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović otvorio je danas šesnaestu Ljetnju školu za mlade diplomate „Gavro Vuković“, u dvorištu Spomen kuće Gavra Vukovića u Beranama. Moto ovogodišnje ljetnje škole je “Towards a New World (Dis)Order”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

“Velika mi je čast što sam u prilici da vas pozdravim u Spomen kući jednog od najvećih crnogorskih diplomata, koji je smatrao da diplomatija treba da bude i odraz pragmatičnosti i trenutnog konteksta, što se potvrđuje i u današnjem vremenu”, poručio je Abazović. On je naglasio da je danas, više nego ikada, potrebno sagledati sve aspekte novih geopolitičkih dešavanja, a u cilju što adekvatnijeg prilagođavanja na promjene kojima svjedočimo. Takođe, predsjednik Vlade je posebno naglasio da je Crna Gora pouzdan partner  i domaćin svim mladim diplomatama iz prijateljskih i partnerskih zemalja“, kazao je Abazović.

Prisutnima se obratio i predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović, koji je iskazao zadovoljstvo što je, već tradicionalno, Berane domaćin ceremoniji otvaranja Ljetnje škole, te da će ime velikog Gavra Vukovića ostati kao primjer generacijama mladih diplomata u vremenu pred nama.

Kako navode, dobrodošlicu mladim diplomatama poželjela je i menadžerka projekta Promocija evropskih integracija u Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH  Savetka Tomova koja je poručila da su zemlje Zapadnog Balkana kroz ovaj projekat od 2014. godine stvorile novu platformu za saradnju, te da će jedan od prioriteta nove faze projekta biti na obuci mladih diplomata, u cilju jačanja njihovih vještina i znanja.

“Diplomatija predstavlja najsnažniji mehanizam za prevazilaženje svakodnevnih teškoća, te da je posao diplomate da  iskustvo i znanje stavi u službu svoje zemlje”, istakla je Tomova.

U ime tradicionalnog partnera Ljetnje škole, prisutnima se obratila i predstavnica (a.i.) Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova, koja je poseban akcenat stavila na ulogu žena u diplomatiji.

“Upravo prethodne sedmice obilježili smo Međunarodni dan žena u diplomatiji, kao podsjetnik na dugi put koji nas očekuje kako bismo osigurali ravnopravno učešće žena u svim sferama političkog života i prepoznali njihov rad u postizanju trajnog mira”, poručila je.

Akcenat ovogodišnje Ljetnje škole, kako navode iz Ministarstva, odnosiće se na ulogu i značaj diplomatije u očuvanju mira i bezbjednosti, te prevazilaženju kriza i razvijanju novih modela saradnje. Ljetnja škola se održava od 3. do 7. jula u Kolašinu, Cetinju, Budvi i Podgorici.

„Ovogodišnji partneri Ministarstva vanjskih poslova za realizaciju ovog projekta su, pored tradicionalno Programa UN za razvoj (UNDP) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Savjet za regionalnu saradnju (RCC)“, saopštili su iz tog resora.

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

NIKŠIĆ PROGNOZA