Osreci u Kolašinu: Divlje svinje poharale Tihomirovo imanje za jednu noć

Nije rijetkost da imanja crnogorskih poljoprivrednika stradaju od upada divljih životinja, a upravo je to zadesilo Tihomira Jovanoviću iz kolašinskog sela Osreci.

Za jednu noć divlje svinje uništile su Tihomiru velike zasade kromipira i kukuruza. 

„Zaludu sam sve radio. Sve štetočine iz šume došle su i uništile mi prinose za jednu noć“, započeo je priču Tihomir za emisiju „Mreža“. 

 (foto: Mreža, TVCG)

Pa i ako je Tihomir zagradio svoje usjeve armaturnom žicom, njegov sav rad i trud pregazile su ove šumske zvijeri. 

 (foto: Mreža, TVCG)

„Dvije- tri godine nisu oborili žicu i ogradu do sad. Za jednu noć sve mi je uništeno. Kukuruz su mi odnijeli i sve klasove“, kazao je on. 

Predsjednik Lovačkog društva „Manastir Morača“ Petar Medenica kazao je za emisiju „Mreža“ da njihov pravilnik nalaže da svaki posjed mora biti ograđen uredno.

„Postoji određena visina žice i stubova i ako se u takvom posjedu desi šteta, Lovačko društvo u tom slučaju mora nadoknaditi štetu“, pojasnio je Medenica. 

Ovo društvo se suočava sa velikim manjkom lovočuvara, ali i finansija. 

„Na 10.000 hektara mora biti jedan lovočuvar. Mi ih imamo tri na 34.000 hektara, a sve to mora finansijski da se zatvori“, istakao je on. 

A Tihomiru nisu uništeni samo krompir i kukuruz, već i šargarepu, kupus, paradajz i krastavice.

„Sve što sam radio džabe sam radio. Čitav prinos pojele su mi te životinje. Ko ne vjeruje, neka dođe da gleda“, požalio se Tihomir. 

foto:Mreža/RTCG

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA