OŠ „Aleksa Đilas Bećo‘‘ proslavila 154 godine postojanja: U mojkovačkoj školi zasijalo osam Luča

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom Osnovna škola „Aleksa Bećo Đilas“ proslavila je svoj svoj dan i 154 rada i postojanja. Kako je kazao direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove Dejan Rubežić, škola je tokom postojanja bila svjetlost koja je obasjavala one koji su bili uvjereni da je obrazovanje njihov najbolji izbor.

– Njihova jedina i prava prilika koja im može pomoći da se otrgnu iz tame neznanja i time sigurno doprinesu razvoju i boljem životu u svojoj sredini. Slava i značaj ove škole nijesu izgovorene riječi hvale i godine njenog postojanja, već generacije intelektualaca koje su širom zemljine kugle našle svoju životnu oazu i pokazali šta znaju i mogu. Sigurno bi moj osvrt na na vjekovnu misiju naše škole bio bogatiji kada bih naveo imena svih njenih učenika, koji su baveći se svojom profesijom ostavili dubok trag i postali poznati književnici, naučni radnici, sportisti… – kazao je između ostalog Rubežić.

Naglasio je da je ponosan na činjenicu da zaposleni rade udruženo i što kolektiv na čijem je čelu krasi zajedništvo i timski duh.

– Protekla godina ispunjena je uspjesima, savladanim preprekama, izazovima, saradnjom sa drugim školama, organizacijama i ustanovama kojima ovim putem zahvaljujem. Samo na ovaj način uspjeh je siguran, što pokazuju brojna priznanja, nagrade i diplome naših učenika sa opštinskih, državnih i međunarodnih takmičenja u znanju i sportskim takmičenjima u atletici, rukometu, odbojci, šahu, malom fudbalu, ali i takmičenju iz robotike, smotri recitatora i kreativnog pisanja – pojašnjava Rubežić naglašavajući da su učenici ove škole osvajanjem brojnih medalja i priznanja pokazali da su u samom vrhu u Crnoj Gori.

– Zahvalni smo i roditeljima naših učenika koji su nam prepoznajući posebnost naše institucije ukazali povjerenje za školovanje djece – istakao je on.

Rubežić se obratio i polumaturantima poručujući im da kreću novim i donekle nepoznatim putevima.

– Za sve nas važni su vaši dalji koraci, veoma je važno da ispunite očekivanja vaših roditelja, a mi ćemo se uvijek radovati ma gdje otišli i kojim god se zanimanjima bavili. Čovjek ne može da bira vrijeme u kojem će se roditi, niti gdje će se roditi, ni prilike i okolnosti u kojima će živjeti. To ne zavisi od nas. A ono što zavisi od nas jeste da budemo ljudi uvijek i svuda – kazao je Rubežić.

Diplomu „Luča“ su ove godine zavrijedili Dušan Božović, Mateja Kljajević, Isidora Rakočević, Andrea Damjanović, Matija Filipović, Anđelina Lašić, Una Fuštić i Tatjana Ćorić.

Sanirani i uređeni školski objekti

Dosta toga je urađeno kada su u pitanju radovi na uređenju školskih objekata. U područnom odjeljenju Polja izvršena je adaptacija učionica i ulaza, u Štitarici je uklonjeno drveće koje je ugrožavalo bezbjednost učenika i zaposlenih, sanirani toaleti i hoblovani podovi. U matičnoj školi saniran je dio krovne konstrukcije i završena adaptacija plafona, kazao je Rubežić.

Što se tiče istorijata škole važno je istaći da je sa radom počel u Dobrilovini daleke 1870. godine, Poljima 1887, Podbišću i Štitarici 1897, Bistrici 1902. i Gojakovićima 1945. godine. Seoske škole su bile samostalne do školske 1961/62 godine kada su pripojene matičnoj školi u Mojkovcu. U gradskom naselju škola je započela rad 1914. godine. Dugo je radila po privatnim kućama, u ratovima je prestajala da radi, a kada su prilike dozvoljavale rad je nastavljan. Prva školska zgrada u gradskom naselju podignuta je 1933. godine i sačuvana je do današnjih dana, jer je obnovljena 2003. godine. Ona je ujedno i prvi državni objekat u sadašnjem gradskom jezgru.

Foto: Dan/Milovan Novović

NIKŠIĆ PROGNOZA