Organizatori protesta „Za društvo znanja“ u ponedjeljak idu u Tužilaštvo

Organizatori protesta zbog ponovnog ocjenjivanja testova iz maturskog ispita maternjeg jezika kazali su Pobjedi da u ponedjeljak planiraju da predaju zahtjev Vrhovnom državnom tužilaštvu da se ispita postupanje Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, uprava škola, kao i Ispitnog centra koji je naložio angažovanje novih ocjenjivača.

Oni su juče ispred Ministarstva prosvjete održali protest koji je podržalo više od 30 organizacija, među kojima su strukovna udruženja, NVO koje se bave ljudskim pravima… Poručili su da žele da se obezbijedi društvo znanja.

Mihailović: Ne želimo da živimo u društvu koje ne cijeni znanje i koje nagrađuje prepisivanje

Kristina Mihailović iz Udruženja roditelji poručila je na jučerašnjem protestu da je sistem obrazovanja u problemu decenijama.

„To i ptice na grani znaju. Od rečenice gdje ste bili do sada nema vajde. To je samo opravdanje za nastavak nerada. Ne želim da pristajem da živim u društvu koje ne cijeni znanje i koje nagrađuje prepisivanje“, istakla je Mihailović.

Poručuje da ne želi da prihvati da naša djeca, baš kao i njihovi roditelji, nijesu svjesni da se u ovom društvu njihovo znanje neće vrednovati, odnosno u društvu koje će njihovo prepisivanje prihvatiti.

Vuković: Podnosimo ostavke 

Direktor škole „Danilo Kiš“ Krsto Vuković istakao je da je prije četiri godine na istom mjestu govorio o statusu prosvjetnih radnika i kvalitetu obrazovanja u Crnoj Gori.

„Tad smo rekli da je opravdano da se naš status poboljša i bili smo ismijani. A bili smo apsolutno u pravu. Govorili smo i o brojnim manjkavostima i nudili određena rješenja, i reorganizaciju Ispitnog centra čak. Šta imamo danas? Bili smo nazalost u pravu. Nemamo ni poštenje ni odgovornost ni integritet“, kazao je Vuković.

Ističe da su došli do „crvene linije“, te da je posljednji čas da se donesu prave odluke. 

Poručio je da će tamošnji kolektiv da podnese ostavke na mjesto test- administratora, koordinatora sve do momenta dok ih ne uvjere da ovaj proces ima smisla, legitimitet i svrhu.

Izvor: Dnevno/Pobjeda

Foto: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA