Opštine da na sajtovima imaju spisak mjesnih zajednica

Centar za građanske slobode (CEGAS) apelovao je na opštine da u okviru sajtova imaju spisak mjesnih zajednica, sa podacima adrese i kontakata, kako bi se građani brže, lakše i transparentnije mogli uputiti u njihov rad.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da su, analizirajući Zakon o lokalnoj samoupravi i podzakonske akte koji bliže uređuju rad mjesnih zajednica, kao i njihovoj ulozi u društvu, došli do saznanja o brojnim nezastupljenim pravnim institutima.

„Na osnovu sprovedenog upitnika, svega oko 23 odsto ispitanika je imalo kontakta sa svojom mjesnom zajednicom, dok ostatak, od oko 77 odsto nije“, navodi se u saopštenju.

Iz CEGAS-a su rekli da taj podatak nije začudio, ako se uzme u obzir najlakši model saznanja za postojanje određenih mjesnih zajednica, upravo preko sajtova datih opština, koji u tom smislu ne nude ništa.

“Ako krenete korak dalje, pa ostvarite kontakt sa Zajednicom opština, u nadi da ćete tu uspjeti dobiti informativne podatke o mjesnim zajednicama, stanje je identično”, rekli su iz CEGAS-a.

Oni su kazali da je jasno koliko je proces šire i posredne demokratije ugrožen, ako se uzme u obzir mogućnost ostvarivanja neposredne demokratije, upravo u najmanjim jedinicama, kao što je mjesna zajednica, kao i važnost ostvarivanja prava građana na zakonske mogućnosti u donošenju odluka, po pitanju svog najbliže lokaliteta.

“Zanemarljiv broj zbora građana, inicijativa, građanskih inicijativa, kao i referenduma, unutar svih opština u Crnoj Gori, ne može čuditi, ako kao građanke/i, nemamo mogućnost informisanja o mjestima, gdje se ista trebaju održati i podnijeti, odnosno mjesnim zajednicama”, kaže se u saopštenju.


Izvor: Mina
Foto: CEGAS

NIKŠIĆ PROGNOZA