Opština Mojkovac: Postoji mgućnost da se građani referendumski izjasne o „Brskovu“

Opština Mojkovac na čelu sa predsjednikom Veskom Delićem donijela je zaključke i predloge u vezi aktivnosti potencijalnog otvaranja rudnika “Brskovo”. Predlozi i zaključci su upućeni Vladi Crne Gore, odnosno Milojku Spajiću, kao i nadležnim ministarstvima.  

„Predstavljeni Nacrt DPP za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina – Brskovo je manjkav kao dokument i za dalju implementaciju može služiti samo kao polazna osnova, uz uvažavanje primjedbi koje je Opština Mojkovac dostavila Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma“, saopšteno je iz Opštine Mojkovac.

„Opština Mojkovac ne isključuje mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana o predmetnom pitanju“, saopšteno je iz te Opštine.

Predlažu da Vlada Crne Gore – nadležno ministarstvo, inovira postojeći Nacrt DPP za prostor koncesionog područja Brskovo zajedno sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu.

„DPP i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu treba da odgovore da li je ovaj projekat u koliziji sa  strateški važnim razvojnim projektom skijališta “Žarski” na mojkovačkoj strani Bjelasice sa posebnim osvrtom na rješavanje prašine u okviru ruže vjetrova za lokalitet kako bi bilo spriječeno potencijalno širenje prašine prema budućem ski centru kao i prema drugim naseljenim područjima. Razmatranjem prethodno predlozenih dokumenata zaključeno je  da isti ne daju jasne i precizne odgovore na pitanja inteziteta buke, transporta materijala, režima transporta i upotrebe eksplozivnih sredstava i upravljanje otpadnim i drugim vodama. Imajući u vidu da sada kroz koncesiono polje atmosferske vode prolaze kroz bivša rudarska okna i rijekom Rudnicom slivaju se u rijeku Taru i zagađuju je, pa u slučaju ne otvaranje rudnika (koji ovaj problem tretira) neophodno je uraditi projekat kojim bi se riješilo pitanje zagađenja“, navode.

Dalje ističu da u planskim dokumentima i ugovoru sa potencijalnim investitorima neophodno je utvrditi obavezu rekultivacije nakon završene faze eksploatacije.

„U pogledu koncesione naknade ističemo da je ista niska i da je kroz zakonsku regulativu treba uvećati. Opština Mojkovac treba koncesionu naknadu da iskoristi u svrhu inplementacije razvojnih projekata. Otvaranjem rudnika investitor se mora obavezati da prilikom zapošljavanja prioritet imaju stanovnici opštine Mojkovac kao i drugih opština sa sjevera Crne Gore.  Zbog značajnog arheološkog lokaliteta Brskovo investitor se mora obavezati da finansira izgradnju muzeja za čuvanje i izlaganje arheoloških artefakata i sprovedenih istraživanja, kao i da finansira projektnu dokumentaciju i izgradnju replike Srednjovjekovnog Brskova u punoj veličini. Takođe, investitor se mora obavezati i da finansira izgradnju Memorijalnog centra “Junacima Mojkovačke bitke” na lokaciji koju odredi opština Mojkovac“, naglasili su iz Opštine Mojkovac.

foto:Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA