Opština Danilovgrad će uraditi sve da suzbije požare pored pruge

Opština Danilovgrad preduzima sve korake koji su u nadležnosti njenih službi kako bi preventivno djelovala na suzbijanje požara pored željezničke pruge

“Naime, na teritoriji opštine Danilovgrad požari koji nastaju uz željezničku prugu postali su ne samo učestali, već i ozbiljan izvor zabrinutosti za lokalno stanovništvo i nadležne službe. Ovi požari, izazvani varničenjem koje se javlja tokom kočenja teretnih vozova, predstavljaju ozbiljan rizik po sigurnost, imovinu i životnu sredinu”, saopšteno je iz opštine.

Kako su dodali, ono što dodatno otežava situaciju je nepristupačan teren koji sprečava Službu zaštite i spasavanja  Danilovgrad da brzo i efikasno reaguje i ugasi požare kada se pojave.

“Ova situacija predstavlja veliki izazov  za lokalne vlasti”, dodaju iz opštine.

Prema njihovim riječima, uzrok požara leži u varničenju koje nastaje tokom kočenja teretnih vozova, naročito onih koji dolaze iz pravca Nikšića.

“Iako je upravljanje natovarenim teretnim vozom izazovno, neophodno je preduzeti preventivne mjere kako bi se rizik od požara smanjio na minimum”, dodaju.

Sa dolaskom sezone 2024., rizik od požara duž željezničke pruge kroz Danilovgrad ostaje visok

“Neophodno je da Montecargo i Željeznica Crne Gore preduzmu konkretne korake kako bi osigurali bezbjednost lokalnog stanovništva i okoline. Ovo uključuje ne samo preventivne mjere već i efikasno upravljanje i brzu reakciju u slučaju izbijanja požara”, zaključuje se u saopštenju.

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA