Ombudsman: Slučaj Ostojića pravovremeno procesuiran, formirali smo predmet

Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore reagovala je povodom izjave člana glavnog odbora SDP-a, Mirze Šabovića, u kojoj navodi da je „javno vrijeđanje Bošnjaka dokaz da su institucije paralizovane“.

“Gospodin Šabović u izjavi je ocijenio da mu se čini kako su institucije „pasivne, često i nezainteresovane“ za vrijeđanje Bošnjaka po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, navodeći da misli i na instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. S tim u vezi, imamo obavezu da podsjetimo i ukažemo na nekoliko stvari g. Šaboviću, ali i zainteresovanoj javnosti, jer smatramo da je iznio teške i neosnovane optužbe na rad institucije Zaštitnika u kontekstu odnosa prema pripadnicima bošnjačkog naroda”, navodi se u reagoavnju te institucije.

Prije svega, kako su istakli, povodom posljednjeg medijski aktuelnog slučaja – objave na društvenim mrežama predsjednika Revizorskog odbora “Luke Bar”, institucija Zaštitnika pokrenula je ispitni postupak i formirala predmet. Imajući u vidu postupanje i ostalih nadležnih institucija, smatramo da je ovaj slučaj, za sada pravovremeno procesiuran.

“Iznenađeni smo ovakvom optužnom g. Šabovića, i u kontekstu saopštenja, svakodnevnih izjava i medijskih gostovanja zaštitnika i njegovih saradnika tokom prethodne sedmice, u vezi sa napadom na dječake iz Sarajeva”, ocjenjuju u reagovanju.

Takođe, dodaju, Šabović smatra da se uvrede na račun naroda kom pripada dešavaju, kako je kazao, „jer su institucije zakazale da stvore bezbjedan ambijent“.

S tim u vezi, ističu da su u posljednjih nekoliko godina formirali više predmeta ex officio (po službenoj dužnosti), kada su u pitanju prava pripadnika manjinskih naroda, uključujući i Bošnjake.

“U navedenom tekstu kao primjer nereagovanja pomenuta je i utakmica u Petrovcu, pa podsjećamo da smo povodom tog događaja takođe postupali po službenoj dužnosti, odnosno sopstvenoj inicijativi, a izrada Mišljenja je u završnoj fazi”, kazali su u reagovanju.

Takođe, ističu, povodom dešavanja u Pljevljima koje Šabović pominje, podsjetićemo javnost da je zaštitnik posjetio ovu Opštinu nakon građanskih okupljanja u maju 2020. godine i inicirao razgovor sa predstavnicima političkih partija koje su participirale u lokalnom parlamentu, a sve u cilju smirivanja tenzija izazvanih nacionalnim i vjerskim podjelama.

“Saopštenjima smo reagovali i povodom nedopustive i opasne retorike koja je demonstrirana u Pljevljima povodom imenovanja jednog javnog funkcionera i više puta povodom uvredljivih grafita u ovom gradu, upućenih Bošnjacima i Muslimanima. Osim osuda javnih poruka sa govorom mržnje i uvredama na račun pripadnika ovih manjinskih naroda i skrnavljenja džamija, pored dešavanja u Pljevljima, reagovali smo na isti način kada se to dešavalo u Beranama, Bijelom Polju, Nikšiću, Podgorici…

Podsjećamo i na reagovanja na sportskim terenima, poput osude huliganskog ispada, provokacije i prijetnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, na fudbalskoj utakmici u Beranama, ali i na utakmici Iskra-Ibar”, podsjećaju iz Intitucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Kako su naveli, budući da je ovih dana i to bio predmet interesovanja javnosti, obavještavamo i da je pokrenuo postupak ispitivanja povrede ljudskih prava i sloboda po sopstvenoj inicijativi, a povodom teksta Jereja Ognjena Femića pod naslovom „Ujedinjenje ili ukrajinizacija“. Ispitni postupak je u toku.

“Podsjećanja radi, Zaštitnik je postupao po pritužbama koje se odnose na govor mržnje po osnovu vjerske i nacionalne pripadnosti na društvenim mrežama i donosio mišljenja sa preporukama, a u pojedinim slučajevima je upoznavao i Upravu policije, u vezi sa prijetnjama i govorom mržnje”, dodaju u reagovanju.

Kako se, smataraju, može provjeriti odnos, odnosno postupanje institucije i prema pripadnicima drugih manjinskih naroda, nacionalnih i vjerskih zajednica, ali budući da one nijesu bile predmet saopštenja g. Šabovića, njima se nećemo baviti u ovom reagovanju.

“Na kraju, saglasni smo sa konstatacijom funkcionera SDP-a, da je neprihvatljiva svaka relativizacija događaja kojima se širi i podstiče nacionalna, vjerska, rasna mržnja i netrpeljivost i pozivamo javnost da uvijek reaguje i problematiztuje ovakve slučajeve, a nadležne državne organe da ih efikasno procesuiraju”, kazali su u reagovanju.

Ovo posljednje se, ističu, prema našim informacijama, upravo i dešava u prvim radnjama nadležnih organa, pri čemu se uzdržavamo bilo kakvog zaključka koji bi doveo da povrede pretpostavke nevinosti ili opstrukcije rada pravosudnih institucija.

“Sa stanovišta principa, po ko zna koji put, institucija Zaštitnika poziva sve relevantne faktore da se ujedine u borbi protiv nasilja utemeljenog na vjerskom, rasnom ili etničkom principu”, zaključuju iz Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Foto: Dnevno

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA