Okončan stečaj, u kasi Opštine Pljevlja 900 hiljada eura

Opštini Pljevlja uplaćeno je 903.461 euro, nakon što je okončan stečaja u bivšoj zemljoradničkoj zadruzi preregistrovanoj u Agro-kooperativu “Doganje”.

Prema zakonu, imovina kooperative koja je nakon završenog stečajnog postupka preostala poslije namirenja povjerilaca i povraćaja uloga članovima kooperative, postaje svojina lokalne samouprave na čijoj teritoriji je bilo sjedište te kooperative.

Stečaj u Agro-kooperativu “Doganje” uveden je početkom jula 2021. na predlog Uprave prihoda i carina zbog duga po osnovu dospjelih poreskih obaveza u iznosu od 152.517 eura.

Uprava prihoda i carina nije mogla naplatiti dug blokadom računa, a ukupna dugovanja Doganja iznosila su preko 300.000 eura.

Ranije je pljevaljski Rudnik uglja kupio kompletnu imovinu nekadašnje zemljoradničke zadruge “Doganje”. Izvršni direktor Rudnika u to vrijeme Milan Lekić kazao je da su kupili više od 150 hektara zemljišta za 1,38 miliona eura, odnosno 0,86 eura po metru kvadratnom.

Iz Rudnika su tada saopštili da je osnovni razlog kupovine imovine eksploatacija uglja sa 13 hektara površine koja se nalazi u Pljevaljskom polju, a koja je vlasništvo Agrokoperative “Doganje”.

Grupa radnika i kooperanata nekadašnje Zemljoradničke zadruge “Doganje” prije nekoliko godina podnijela je krivičnu prijavu protiv tadašnjeg direktora Zorana Šiljka i 10 kooperanata zbog, kako su naveli, zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju, neracionalnog trošenja i pribavljanja sebi i drugima imovinske koristi i korupcije.

Krivična prijava proslijeđena je u julu 2018. godine Specijalnom državnom tužilaštvu, jer je iznos prijavljene štete prelazio 40.000 eura.

Nezadovoljstvo dijela radnika kulminiralo je kada je više od deset hektara zemljišta zadruge Rudnik uglja kupio na javnoj licitaciji za 620.700 eura, koliko su iznosila ukupna potraživanja kooperanata, Opštine i Poreske uprave.

Većina novca, tvrde radnici, nezakonito je potrošena.

Grupa radnika tvrdi su od novca dobijenog prodajom zemlje isplaćeni stambeni krediti zaposlenima, što je, smatraju, suprotno zakonu.

Da su bili u pravu, potvrdila je i policija koja je u septembru prošle godine Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima podnijela krivičnu prijavu protiv osam osoba zbog sumnje da su izvršile krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i pričinili štetu od oko 440.000 eura.

Krivična prijava je podnijeta protiv D. M. (75), M. M. (74), P. B. (63), T. R. (53), M. R. (67), Ć. M. (63), N. M. (1970), svi iz Pljevalja i Š. Z. (66) iz Podgorice.

Tokom izviđajnih mjera i radnji policija je došla do sumnje da Z. Š. u svojstvu izvršnog direktora Agrokooperative “Doganje” i T. R. u svojstvu predsjednika skupštine ove Agrokooperative, kao i P. B., M. R., Ć. M. i N. M., kao članovi skupštine Agrokooperative “Doganje”, zloupotrebom svog položaja i prekoračenjem granica svog ovlašćenja su drugom pribavili protivpravnu imovinsku korist na štetu Agrokooperative “Doganje”. Š. Z. je, kako se sumnja, 20. novembra 2017. godine, donio rješenja o dodjeli sredstava za rješavanje stambenih potreba članovima Agrokooperative ‘Doganje’ kojima je, piše u saopštenju policije, odredio da će se isplata novčanih sredstava obaviti iz očekivane dobiti, iako je Agrokooperativa prestala da obavlja registrovanu djelatnost 2016. godine, a sredstava za tu namjenu iskorišćena od prodaje zemljišta koje je na taj način stavljeno u nezadružnu funkciju.

“Š. Z. je nakon toga skupštini podnio predlog da se svi članovi kooperative oslobode plaćanja kreditnih obaveza i na sjednici kojoj je prisustvovao direktor Š. Z. i članovi skupštine P. B., T. R., M. R., Ć. M. i N. M. su svojim glasovima donijeli odluku da se svi članovi agrokooperative oslobode obaveze za dobijene i isplaćene kredite, a koja su sredstava obezbijeđena od prodaje imovine koja nije vlasništvo kooperanata, stavljajući na taj način imovinu u nezadružnu funkciju suprotno Zakonu o kooperativama, čime su Agrokooperativi ‘Doganje’ pričinili štetu u ukupnom iznosu od 343.656 eura”, piše u saopštenju.

Dobar posao za Rudnik

U Rudniku Pljevlja smatraju i da su kupovinom zemljišta od nekadašnje zemljoradničke zadruge napravili dobar posao, s obzirom na to da su ranije zemljište na tom prostoru, zbog napredovanja rudarskih radova, otkupljivali po cijeni od osam eura po metru kvadratnom.

Foto: Goran Malidžan/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA