(FOTO) Održan fudbalski kup Uči i Igraj u Mojkovcu

Oko 400 dječaka i djevojčica, od 7 do 10 godina, iz 12 crnogorskih opština učestvovalo je u subotu u fudbalskom kupu “Uči i igraj”, koji je organizovalo Udruženje Roditelji, u partnerstvu sa Fudbalskim savezom Crne Gore.

Iz Udruženja je saopšteno da glavna poruka ovog događaja nadležnima bila je da “sport mora biti dostupan svoj djeci”.

Screenshot

Kup je, kako je navedeno u saopštenju, završna aktivnost projekta “Uči i igraj – Iste mogućnosti obrazovanja i sporta za svu djecu”, koji je finansirala UEFA fondacija za djecu. Održan je na stadionu FK Brskovo u Mojkovcu.

Pobjednici kupa u mlađoj kategoriji su djeca iz kluba ”Breznica”, drugo mjesto osvojio je FK “Jezero”, dok je treće pripalo FK “Ribnici”.

“U starijoj kategoriji je zlatnu medalju osvojila FK “Ribnica”, drugo mjesto FK “Jezero”, a treće FK “Jedinstvo”. Posebna nagrada dodeljena je FK “Durmitoru” za najveći broj uključene djece iz ruralnih i udaljenih mjesta, kao FK “Brskovu” iz Mojkovca za najviše uključene djece, a posebno djevojčica, koja nikada prije nijesu trenirale fudbal”, kazali su iz Udruženja “Roditelji”.

Kup je otvorio potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta Dragoslav Šćekić, koji je izrazio posebno zadovoljstvo i zahvalnost što je dio ovog sportskog događaja.

default

“Danas iz Mojkovca šaljemo najljepšu sliku. SLiku mladosti, ljubavi, prijteljstva, koja će napuniti oči crnogorskoj javnosti. Kroz ovakve turnire učite vrijednosti koje će vam koristiti u svim aspektima života. Svaki od učesnika je već pobjednik jer ste ovdje da se zabavite, družite I naučite nešto novo”, poručio je Šćekić.

Iz Fudbalskog saveza Crne Gore kažu da su sa zadovoljstvom podržali ovaj projekat.

“Raduje nas i čini ponosnim što je veliki broj djece dobio priliku da trenira fudbal i bliže se upozna sa ovim sportom. I u budućnosti ćemo podržavati ovakve i slične projekte, jer smatramo da predstavljaju pravi način da ova prelijepa igra bude dostupna svima.”, kazao je Danilo Vukotić iz FSCG.

Prisutnim se obratio i predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić, puručujući da će opština Mojkovac nastavitk da podrža ovakve projekte, kako bi podstakli što veći broj mališana da se bavi sportom.

“Prepoznali smo značaj projekta Uči i igraj i u saradnji sa Fudbalskim klubom Brskovo JU OŠ “Aleksa Đilas Bećo” omogućili našoj djeci da učestvuju. Želim da se zahvalim udruženju Roditelji zato što su izabrali da naš grad bude domaćin fudbalskog Kupa i da gradski stadion u Mojkovcu bude prepun djece”, naveo je predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić.

Za regularnost utakmica bilo je zaduženo šest mladih fudbalskih sudija Fudbalskog saveza Crne Gore: Tamara Djukanović, Milena Vidić, Jovana Ceklić, Božović Bojan Vujisić Nikola, Miodrag Đukić.

Osim UEFA fondacije za djecu, koja finansira projekat, partneri Kupa su bili i Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo sporta i mladih, Fudbalski savez Crne Gore i Opština Mojkovac

Da djeca imaju obrok i osvježenje pobrinuli su se Ledo Podgorica, Pekara Sicilija, Konoba Lovac i Restoran Nijagarini vodopadi.

Projekat “Uči i Igraj” udruženje Roditelji je sprovodilo od februara do juna 2024. godine, a obuhvatio je ukupno 1.440 djece uzrasta od 7 do 10 godina iz Mojkovca, Plava, Berana, Žabljaka, Kolašina, Rožaja, Pljevalja, Bijelog Polja, Nikšića, Danilovgrada, Zete i Podgorice. Glavne aktivnosti projekta su bile radionice opismenjavanja za djecu koja nijesu savladala vještine čitanja i pisanja, kao i besplatni treninzi fudbala.

Iz Udruženja su naveli su da projektom su bile obuhvaćene osnovne škole ”Mustafa Pećanin”, ”Vuko Jovović”, ”Salko Aljković”, ”Hajro Šahmanović”, ”Mileva Lajović Lalatović”, ”Aleksa Đilas Bećo”, ”Marko Miljanov”, ”Radomir Mitrović”, ”Božidar Vuković Podgoričanin”, ”Vladika Danilo”, ”Risto Manojlović”, ”Dušan Obradović”, kao i fudbalski klubovi ”Durmitor”, ”Ibar”, ”Gorštak”, ”Breznica”, ”Jedinstvo”, ”Brskovo”, ”Berane”, ”Zora”, ”Župa”, ”Jezero” i ”Ribnica”.

“Pokazali smo da sport može biti inkluzivnog karaktera i da se na terenu prevazilaze granice nacionalne, etničke, socioekonomske, rodne ili vjerske pripadnosti. Dokazali smo da je teren za igru na kojem se svako osjeća prihvaćenim. Željeli smo da djevojčicama i dječacima iz sjevernih opština omogućimo dodatne besplatne aktivnosti i podsjetimo na važnost postojanja takve vrste podrške”, poručila je Tanja Ašanin iz Udruženje “Roditelji”.

Foto: Udruženje Roditelji

NIKŠIĆ PROGNOZA