Odluka Ustavnog suda već uzrokuje probleme: Radulović ostala i bez nadoknade za majke i bez penzije

Odluka Ustavnog suda da ukine odredbu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) po kojoj su muškarci mogli ostvariti pravo na starosnu penziju sa 66 godina, a žene sa 64, uz najmanje 15 godina staža, već počinje da zadaje muke građanima. Zbog postupanja Ustavnog suda, Podgoričanka Nataša Radulović je u roku od dva dana ostala i bez nadoknade po osnovu materinstva i bez penzije, prenosi Dan.

– Zbog odluke Ustavnog suda, ja ostajem bez ikakvih primanja, jer sam kao korisnica prava na nadoknadu majkama sa troje i više djece do sada imala barem 193 eura, ali sad nemam ništa. Naime, zbog ostvarivanja prava na penziju, odlučila sam da prekinem sa primanjem nadoknade za majke, jer zaista nijesam očekivala da će se desiti ovakav apsurd u koju nas je ubacio Ustavni sud. Centar za socijalni rad obavijestila sam da se odričem nadoknade i da hoću da pređem na ostvarivanje prava na penziju jer imam 28 godina radnog staža i nadoknada mi je bila prelazno rješenje do ostvarivanja prava na penziju. Na osnovu prelaznih odredba još važećeg Zakona o PIO, imala sam pravo da odem u penziji sa navršene 62 godine i šest mjeseci, a uslov je bio da prekinem da primam nadoknadu za majke, koju sam stekla iz radnog odnosa. To sam i uradila i u Fond PIO 21. oktobra podnijela zahtjev za odlazak u penziju i rješenje o prekidu primanja nadoknade. Već 24. oktobra ispunjavala sam sve uslove za odlazak u penziju i baš tada je donesena odluka Ustavnog suda. Našla sam se u teškoj materijalnoj situaciji, bez ikakvih primanja. Prihode sada nemamo ni ja ni suprug. Dovedena sam u sutuaciju da budem uskraćena za egzistenciju, jer nas neko očito dovodi u zabludu, a mislim da nijesam jedina – kazala je Radulović.

Ona je nadoknadu od 193 eura primala od 2018. godine.

– Nadoknada mi je bila jedini izvor egzistencije jer ni ja ni suprug nemamo ostalih izvora primanja. Nadoknada mi je puno značila, bar da platim komunalije – struju, vodu i ostalo, a sada nemam ni to. Kako u tom Ustavnom sudu nisu mislili na narod? Pitam se da li su oni svjesni šta su uradili. Ja mislim da bi država trebalo da nas zaštiti na sve načine i da nam olakša odlazak u penziju, a ne da nas dovodi u situaciju da ostajemo bez ičega. Umjesto da nam olakšaju život, oni nam sve otežavaju – rekla je Radulović.

Ona ističe da je samo zbog jedne odluke Ustavnog suda ostala bez prava koje je sticala 28 godina, ali i bez nadoknade za koju su se majke borile godinama.

Boriti se za prava

Radulović smatra da treba izvršiti pritisak na institucije, ako treba i protestima.

– I protestima treba da se borimo da se zaštite naša građanska prava na egzistenciju. Smatram da su mnogi dovedena u zabludu da prekinu da primaju nadoknadu da bi dobili penziju, a sada nemaju ni jedno ni drugo. Smatram da ova odluka Ustavnog suda nije donijeta radi ravnopravnosti žena i muškaraca, već u cilju da neke sudije Ustavnog suda ostanu na funkciji iako ispunjavaju uslove za odlazak u penziju. Žele da produže sebi visoki standard, a da nas sa primanjima ispod minimalnih ostave i bez toga. Preživljavam veliku muku ovih dana i ne mogu da vjerujem šta mi se dešava – ogorčena je Radulović.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA