SO Pljevlja: Usvojen predlog da 27. oktobar bude novi Dan opštine Pljevlja

Pljevaljski odbornici usvojili su izmjene i dopune Statuta Opštine Pljevlja kojim je predviđeno da se, umjesto 20. novembra, Dan opštine Pljevlja obilježava 27. oktobra, na Svetu Petku.

Za je glasalo 19 odbornika Nove i Demokratske Crne Gore, protiv je bilo devet dok je bio jedan uzdržan odbornik.

Odbornici Pokreta Evropa sad napustili su sjednicu uoči glasanja, poručujući da su protiv načina na koji se ova odluka donosi.

Tokom sjednice čuli su se oprečni stavovi vezano za ovu inicijativu Nove srpske demokratije. Klub odbornika DPS-a tražio je da se ova inicijativa povuče iz procedure jer se njom, kako tvrde, urušavaju građanski i multinacionalni odnosi u Pljevljima, dok su iz Evrope sad zahtijevali da građani sami na referendumu odluče koji datum žele da obilježavaju kao Dan grada. 

Međutim, većina nije uvažila ove zahtjeve i sada je na potezu Vlada koja treba da da saglasnost na izmjene i konačnu verziju ponovo stavi pred odbornike.

Podsjećamo, inicijativa za promjenu datuma obilježavanja Dana opštine Pljevlja potekla je od gradonačelnika Dara Vraneša i predsjednika Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milanom Lekićem.

Episkop mileševski Atanasije juče je pozvao odbornike u pljevaljskom parlamentu da glasaju da se Sveta Petka i zvanično proglasi za dan opštine.

„Glasajući za istinski i istorijski utemeljen Dan opštine, glasaćete za slobodu, jer su Pljevlja, nimalo slučajno, baš na dan kada se praznuje Sveta Petka, dva puta oslobađana od ropstva, i to 1912. od turskog i 1918. od austrijskog. Vaši slavni preci su u znak sjećanja na ovaj sveti dan, dan kada je Pljevlja obasjalo zlatno sunce slobode, sagradili spomen-hram posvećen upravo Svetoj Petki. I vama je danas data od Boga prilika da se svojim glasom ugradite u vječnost. Iskoristite tu priliku“, poručio je episkop Atanasije u obraćanju odbornicima SO Pljevlja.

Promjena datuma obilježavanja Dana opštine pominjala se još u maju, tokom predizborne kampanje bivšeg Demokratskog fronta.

„Pljevlja će vratiti dug istoriji i tradiciji, gdje će se ako bog da slaviti dan opštine na Svetu Petku 27. oktobra, na dan kada su Pljevlja dva puta bila oslobođena od dva carstva – poručio je tada Milan Lekić na tribini koalicije „Za budućnost Crne Gore“ održanoj u Pljevljima.

I iz Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore ocijenjeno je da je inicijativa za promjenu datuma obilježavanja Dana opštine i Dana oslobođenja Pljevalja ozbiljan atak na civilizacijske vrijednosti istorijskog nasljeđa ovog grada i Crne Gore.

Foto: PV Informer

NIKŠIĆ PROGNOZA