Šaranović: Od 560 zaposlenih u Vodovodu 84 su direktori ili šefovi

Odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada Ivan Vuković, juče je na društvenim mrežama objavio da u preduzeću Vodovod i kanalizacija planiraju da donesu aneks kolektivnog ugovora preduzeća kojim bi se v.d. izvršnom direktoru povećao koeficijent zarade. Prema aneksu kolektivnog ugovora preduzeća Vodovod koji je objavio Vuković koeficijent zarade izvršnom direktoru bio bi uvećan sa 13,50 na 16,20. Uvećanjem koeficijenta izvršnom direktoru bila bi uvećana i plata.

– Dok 560 zaposlenih u gradskom Vodovodu još uvijek nije primilo avgustovsku platu (plata nikada do sada nije kasnila), upravni odbor preduzeća povećava zaradu izvršnom direktoru. Za rubriku „vjerovali ili ne“ – napisao je Ivan Vuković, na svom Fejsbuk profilu.

Ivanu Vukoviću odgovorio je Danilo Šaranović, zamjenik gradonačelnice, poručujući da ova odluka nije proizvela pravno dejstvo jer je stavljena van snage.

– Što se tiče zarade direktora Vodovoda, odluka koja je donesena nije proizvela pravno dejstvo, niti će, jer je stavljena van snage. Nakon što utvrdimo ko je tražio povećanje koeficijenta za zaradu direktora, od odgovornog lica ćemo tražiti da snosi posljedice. Dakle, za razliku od Ivana Vukovića, koji zastupa direktore koji su od Glavnog grada dobili po dva stana, koji ovih dana od nas traže otpremnine i preko 70.000 eura, i koji su ostavili milionske dugove u gradskim preduzećima, mi nećemo štititi niti jednog pojedinca koji bude radio u ličnom, umjesto u javnom interesu – naveo je Šaranović.

On je poručio da je u Vodovodu „stanje opšte kataklizme“.

– Stanje opšte kataklizme u Vodovodu, na koje smo ukazivali na početku mandata, a i ranije, je „iznenađenje“ samo za Ivana Vukovića i DPS. Poput zločinca koji se vraća na mjesto zločina, ispoljili su osjećaj brige za Vodovod, a za zatečeno stanje u Vodovodu su odgovorni upravo Vuković, njegovi direktori – šampioni u dobijanju stanova i isplatama otpremnina, i naravno, njihova Demokratska partija socijalista – kaže Šaranović.

Šaranović je potvrdio da zaposlenima kasni zarada, te da će ona biti isplaćena narednih dan, dva.

– Tačno je da radnicima Vodovoda kasni plata nekoliko dana, ali je tačno da je takvo stanje posljedica zatečenog duga koji premašuje iznos od 5,5 miliona eura. Tačno je da se samo u ovoj godini za doprinose zaposlenima duguje 750.000 eura. Tačno je da su prihodi od osnovne djelatnosti niži tri puta od dospjelih obaveza. Tačno je da je Vodovod odlučno drži šampionsko mjesto u broju direktora, od kojih neki godinama ne dolaze na posao. Tačno je da u Vodovodu direktor ima dva zamjenika, pet pomoćnika, pet direktora sektora i desetine drugih rukovodilaca i šefova. Preciznije, od 560 zaposlenih u Vodovodu, njih 84 su ili direktori ili šefovi, odnosno, svaki sedmi. Tačno je da su po osnovu prevoza za zaposlene napravili dodatni dug Vodovoda, koji će premašiti dodatnih 1,2 miliona eura. I tačno je da se ovakvo stanje u jednom privrednom društvu naziva predstečajnim stanjem. Zarada koja kasni nekoliko dana će biti isplaćena u sljedećih dan ili dva, i to po principu prvo radnici, zatim direktori – rekao je Danilo Šaranović.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA