Obuhvat vakcinacije MMR-om ispod 80 odsto, rizik od epidemije

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore ocijenio je da je veoma zabrinjavajuća informacija o trenutnom obuhvatu vakcinisane djece MMR vakcinom, koji je ispod 80 odsto. To, kako navode, ukazuje da postoji značajan rizik od masovnog obolijevanja, s obzirom na to da je za sprečavanje epidemije potreban obuhvat od najmanje 95 procenata.

Odbor je u izvještaju sa majskog kontrolnog saslušanja ocijenio da su najveći „neprijetelji“ vakcinacije neprovjerene i naučno neutemeljene tvrdnje, dezinformacije i teorije zavjere o navodnoj štetnosti vakcine. Izvještaj je objavljen na sajtu Skupštine. 

„Budući da se radi o složenom fenomenu potrebno je da se različiti društveni činioci uključe kako bi se povećala svijest građana, posebno roditelja, o značaju vakcinacije i činjenici da se MMR vakcina uspješno koristi već 60 godina. Potrebna je i veća intersektorska saradnja kako bi se poboljšao zakonodavni okvir i unaprijedio rad institucija naročito u dijelu koji se odnosi na kaznenu politiku, budući da je vakcinacija u Crnoj Gori obavezna, a da nema dostupnih podataka da je bilo koji roditelj kažnjen zbog toga. U tom pogledu je potrebno pronaći model koji bi podsticao roditelje na vakcinaciju djece“, navodi se u izvještaju Odbora.

Ministar zdravlja Vojisalv Šimun istakao je na Odboru da se nalazimo pred ozbiljnim epidemiološkim izazovom, te da su registrovana tri slučaja obolijevanja od morbila. Zbog pojave epidemije u susjednoj BIH, kako je naglasio, u riziku smo od importacije bolesti i potencijalne epidemije.

Naglasio je da je imamo trend opadanja obima vakcinacije MMR, pa je u 2018. obim vakcinacijom jednom dozom bio 82 odsto, za djecu rođenu 2019. – 75, za onu rođenu 2020. – 67, 2021. – 50, dok je najznačajni pad evidentiran kod djece rođene 2022. do 24 odsto.

On je apelovao na roditelje da vakcinišu djecu.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Dragan Laušević naglasio je da roditelji neopravdano odlažu vakcinaciju, prvenstveno zbog priča o autizmu. Smatra da su potrebne izmjene zakonske regulative i da je situacija lošija nego prije 20-ak godina.

Kako je istakao, u vrtićima je veliki broj nevakcinisane djece, pa je velika mogućnost za izbijanje epidemije, a ukoliko dođe do masovnog obolijevanja djece od morbila, počeće da obolijevaju i starije osobe koje su primile jednu dozu ili nijesu vakcinisani, jer nema doživotnog imuniteta, te da posljedice mogu biti ne samo teški oblici bolesti nego i smrt.

Direktor Instituta za bolesti djece dr Velibor Majić ukazao je da zgrada Instituta ima posebno odjeljenje za pacijente sa zaraznim bolestima i da bi u slučaju pojave epidemije postojala mogućnost otvaranja još jednog posebnog ulaza. Dodao je kako bi to, ipak, smanjilo prijem pacijenata sa planiranim liječenjima.

Državna sekretarka u Ministaru zdravlja dr Milena Cojić kazala je da roditelji koji odbijaju da vakcinišu dijete mogu biti prijavljeni od nadležnog doma zdravlja, odnosno pedijatra, i ukoliko se utvrdi da su odbili vakcinaciju mogu biti kažnjeni 100 eura i to samo jedanput. Ova mjera je, kako kaže, bila neefikasna i veliko opteređenje za ljekare i ustanove koje su brinule o vakcinaciji.

Na Odboru su ocijenili ohrabrujućim činjenicu da je znatno manje oboljelih po glavi stanovnika u odnosu na susjedne države, ali da rizik od epidemije postoji imajući u vidu česta putovanja građana Crne Gore u susjednu Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, gdje su konstatovane epidemije.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA