Oblačno sa sunčanim intervalima, do 27 stepeni

Na sjeveru Crne Gore danas će biti promjenljivo oblačno, prijepodne sunčani periodi, popodne mjestimično sa kišom i grmljavionom. Tokom dana u većini mjesta očekuju se duži periodi suvog vremena i sa pojačanim u planinama na udare i jakim jugozapadnim vjetrom. Najviša dnevna temperatura od 17 do 25 stepeni. Na jugu promjenljivo oblačno, ujutru i prijepodne mjestično sa kišom i grmljavinom popodne duži sunčani periodi uglavnom suvo. U večernjim satima i tokom noći ponovo kiša. Temperatura do 27 stepeni.

More će biti malo do umjereno talasasto. Vjetar uglavnom zapadni slab do umjeren poponde mjestimično i pojačan. Temperatura mora oko 27 stepeni. UV index, visok, oko 8 UV jedinica.

Narednih dana, na sjeveru, u ponedjeljak, umjereno do pretežno oblačno, povremeno sa kišom, popodne mogući su lokalni pljuskvi sa grmljavinom. Prijepodne umjeren do pojačan jugozapadni vjetar, a uveče tokom noći umjeren do pojačan sjeverni. Utorak, promjenljivo oblačno, ujutru i prijepodne ponegdje slabija kiša, tokom dana uglavnom suvo sa sunčanim periodima, popodne ponegdje u planinama moguća je kratkotrajna kiša sa grmljavinom.

Na jugu u ponedjeljak prijepodne pretežno oblačno sa kišom i grmljavinom, popodne djelimično oblačno sa više sunca. U utorak, pretežno sunčano uz povećano prisustvo visoke oblačnosti, a popodne u planinskom regionu Orjena pojačan razvoj oblaka sa uslovima za kratkotrajnu pojavu kiše sa grmljavinom.

EVROPA

Duboka barička dolina nestabilnosti iz oblasti Sjevernog mora pruža se u pravcu jugoistoka Evrope. U prizemlju, na istoku Evrope imamo ciklon u oblasti Poljske, a zapadni dio kontinenta region Francuske i Španije biće pod uticajem Azorskog anticiklona koji donosi stabilne vremenske prilike. Ovakav raspored meteoroloških sistema, donosi kišu u regionu Njemačke i Baltika, zatim u centralnim dijelovima kontinenta prema istoku i u regionu Alpa. Periferni istočni dijelovi biće pod uticajem veoma tople tropske vazdušne mase. I u perifernim jugozapadnim dijelovima imaćemo uticaj tropske vazdušne mase. Temperatura vazduha od 17 stepeni u Berlinu do 37 u Madridu.

BALKAN

Na zapadu Balkana prema istoku, promjenljivo vrijeme sa kišom povremeno pljuskovi sa grmljavinom. U perifernim istočnim i južnim predjelima više sunca i toplo. Temperatura vazduha od svega 20 stepeni u Ljubljani do 36 na jugu i jugoistoku.

ZANIMLjIVOST

5. avgusta 2013. godine u Podgorici izmjerena je najviša temperatura vazduha za taj dan u Crnoj Gori od 41,3 stepena, i na primorju su izmjene najviše temperature od 40,1 stepen koliko je bilo u Herceg Novom.

foto:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA