Obilježiće 25. godišnjicu početka NATO bombardovanja SRJ

Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore će u nedelju 24. marta obilježiti dvadestpetogodišnjicu početka NATO bombardovanja SRJ polaganjem vijenaca na spomenike palim borcima, prisustvom pomenima u hramovima Srpske pravoslavne crkve žrtvama tog udruženog zločinačkog poduhvata i učešćem svog predstavnika u obilježavanju te godišnjice u Herceg Novom u organizaciji tamošnjeg Udruženja vojnih penzionera i Društva srpsko–ruskog prijateljstva, saopšteno je iz tog udruženja.

Direktor Udruženja Radan Nikolić pozvao je saborce, porodice i poštovaoce palih boraca i predstavnike lokalnih vlasti da u nedjelju 24. marta, u 11. časova, zajedno i masovno obiđu spomenike palim borcima devedesetih u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama i Andrijevici, odaju im počast i osude NATO zločine.

Navodi da će delegacija Udruženja istog dana položiti vijenac na spomenik palim borcima u kasarni Vojske Crne Gore u Danilovgradu na kome je upisano ima vojnika Saše Stajića iz Beograda poginulog u NATO bombardovanju te kasarne 24. marta 1999. godine.

„Na dan kada su 19. članica NATO-a, na čelu sa SAD, bespravnim bombardovanjem SRJ, uz upotrebu zabranjenog oružja, namjernnim ratom protiv civilnog stanovništva, razaranjem i trovanjem životne sredine i saradnjom sa terorističkom Oslobodilačkom vojskom Kosova, urušile međunarodno pravo, autoritet i Povelju Ujedinjenih nacija i suverenitet i teritorijalni integritet SRJ, pozivamo najviše nosioce crnogorske vlasti na jedinstvo u osudi tog ratnog zločina bez presedana u kome je poginulo 55 pripadnika Oružanih snaga Jugoslavije iz Crne Gore i ubijeno sedmoro civila tokom bombardovanja lokacija u Crnoj Gori, među kojima su i troje nedužne djece iz Murina.

Zarad mlađih generacija, koje to ne mogu da saznaju iz udžbnika istorije, podsjećamo da su od 24. marta do 30. maja 1999. godine NATO bombarderi u Crnoj Gori gađali: kasarnu Vojske Jugoslavije u Danilovgradu, vojni aerodrom u Golubovcima, kasarnu „Šipčanik“ Tuzi, most u Murinu, radarsko-komunikacijski objekat Ratne mornarice na brdu Obosnik u Boki Kotorskoj, radarski sistem na Crom rtu kod Sutomora i kotu iznad tunela Belveder kod objekta Radio Bara, rt Arzu kod Herceg Novog i druge sporadične mete“, istakao je Nikolić.

Ističe da žrtve bombardovanja zaslužuju pomen i pravdu „pa pozivamo Skupštinu Crne Gore da konačno, po hitnom postupku, donese opšti akt o obeštećenju porodica ubijenih civila i ranjenih lica u NATO bombardovanju Murina i drugih lokacija u Crnoj Gori, čime bi se uklonila njihova diskriminacija koja, na sramotu države, traje dvije i po decenije.“

„Izostanak osude bespravnog NATO bombardovanja SRJ od strane Ujedinjenih nacija i tekući zastrašujući genocid koji Izrael sprovodi nad palestinskim narodom u pojasu Gaze svjedoči da je neizvjestan opravak te međunarodne organizacije od izuzetnog značaja za zaštitu ljudskih prava i očuvanje mira u svijetu.

Zato upozoravamo premijera Milojka Spajića da ličim oduševljenjem NATO-om ne istrčava pred rudu i da se po pitanju strategije nacionalne bezbjednosti i strategije odbrane striktno pridržava nadležnosti premijera, Ustava i zakona“, zaključio je Nikolić.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA