Obilježeno 80 godina od pogibije narodnog heroja Rista A. Lekića

Povodom obilježavanja 80 godina od pogibije narodnog heroja Rista A. Lekića, potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović, sekretar Sekretarijata za kulturu Srđan Lekić i predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bara Đuro Marković položili su danas vijence u barskom Domu revolucije.

Iz Opštine Bar su saopštili da je predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bara Đuro Marković, pozdravio prisutne, te kazao kako je današnje okupljanje podstaknuto željom da bi se evocirale uspomene na život i ratni put slavnog narodnog heroja Rista A. Lekića, kao i sa namjerom da se doprinese da “njegov svijetli lik ostane u kolektivnom sjećanju”.

„U vjekovnoj borbi za slobodu svaki pedalj naše domovine je natopljen krvlju njenih sinova i kćeri, a među njima i krvlju narodnog heroja Rista Andrije Lekića. Krv su prolivali čvrsto vjerujući da će ideali za koje su položili živote donijeti bolje dane svom narodu. Ali, sada nije tako. Revidira se istorija, negiraju se činjenice, poraženi postaju pobjednici, ne priznaju se vrijednosti antifašizma, a na mala vrata uvodi se fašizam“, kazao je Marković.

Marković je poručio da protiv ovakvog stanja treba “dići glas odvažno i prkosno kako u zaborav ne bi pao ni heroj Risto A. Lekić, ali ni drugi heroji koji su za slobodu dali veliki ulog – svoj život”.

Foto: Opština Bar

NIKŠIĆ PROGNOZA