Obilježeno 150 godina od uspostavljanja Knjaževske kancelarije za spoljne poslove Crne Gore

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović priredio je danas na Cetinju prijem povodom obilježavanja 150 godina od uspostavljanja Knjaževske kancelarije za spoljne poslove Crne Gore.

Događaj je okupio članove diplomatskog kora, nekadašnje ministre vanjskih poslova, bivše i sadašnje ambasadore, predstavnike Prijestonice Cetnje, kao i brojne druge zvanice, među kojima je bio i princ Nikola Petrović-Njegoš.

Šef crnogorske diplomatije istakao je da sa posebnom emocijom obilježavamo jubilej dostojan poštovanja, u crnogorskoj prijestonici, jezgru državnosti i nezavisnosti Crne Gore, odakle su, kako je reako, potekle prve diplomatske note ispisane vizionarskom rukom naših umnih vladara i školovanih diplomata.

„Želio bih da podsjetim da ‘Glas Crnogorca’ od 30. marta 1874. godine donosi vrijedno svjedočanstvo o reformi tadašnjeg Senata i novom ustrojstvu državne uprave Knjaževine Crne Gore, te formiranju Knjaževske kancelarije za spoljne poslove, koja će biti nukleus budućeg Ministarstva inostranih djela. S uvažavanjem, danas, odajemo počast izuzetnim ličnostima crnogorske diplomatije toga doba: šefu Kancelarije za spoljne poslove i prvom ministru inostranih djela Knjaževine Crne Gore vojvodi Stanku Radonjiću, ministrima inostranih djela: vojvodi Gavru Vukoviću, Lazaru Tomanoviću, Dušanu Gregoviću, Evgeniju Popoviću, dr Antu Gvozdenoviću, Peru Šoću, Petru Plamencu i drugim vrsnim diplomatama koji su trajno uzdigli sebe u svijetle uzore naše istorije i darovali joj osobni pečat, uključujući i briljantne crnogorske ambasadore iz vremena Jugoslavije“, kazao je Ivanović.

Šef crnogorske diplomatije je naglasio da današnja manifestacija, organizovana u susret Danu nezavisnosti Crne Gore, predstavlja svojevrstan Dan crnogorske diplomatije, ujedno podsjećajući na esencijalnu ulogu i važnost konzistentne diplomatije u očuvanju suvereniteta i sprovođenju vanjskopolitičkih prioriteta, sa akcentom na kredibilno članstvo Crne Gore u NATO-u, kao i snažna stremljenja za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

„Ističem da Crna Gora, drevna, mediteranska zemlja, suštinski baštineći uzvišene vrijednosti multietničkog i multikonfesionalnog društva, punim kapacitetom doprinosi dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i stabilnosti. Crnogorska diplomatija permanentno iskazuje odlučnost i posvećenost principima multilateralizma, s konstantnim profesionalnim i ljudskim odnosom za prevazilaženje konflikata u svijetu“, kazao je Ivanović.

Ministar je dodao da svoju misiju u međunarodnim odnosima i kompleksnim geopolitičkim izazovima, vodimo principijelno, istrajno i u duhu međusobnog uvažavanja, sa pažnjom i senzibilitetom usredređeni na bezbjednost, mir, demokratski razvoj, poštovanje ljudskih prava, očuvanje dostojanstva, slobode i prosperitetnijeg života Crne Gore i čovječanstva, uz afirmaciju univerzalnih vrijednosti ljudskog društva.

U saradnji sa Državnim arhivom Crne Gore, okviru današnjeg prijema bili su izloženi i brojni eksponati koji svjedoče bogatoj istoriji crnogorske diplomatije.

foto: MVP

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA