Obilježena godišnjica bitke na Košćelama

Polaganjem vijenaca na spomen-ploču na Košćelama, danas je obilježeno 82 godine od najčuvenije bitke Trinestojulskog ustanka, saošteno je iz Prijestonice.

Vijenac su položili sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Prijestonice Cetinje Savo Borozan, sekretar Sekretarijata za kulturu Željko Vušurović i predstavnik UBNOR-a Cetinja Radivoje Vujović.

Na spomen-ploču posvećenu Trinaestojulskom ustanku, vijenac su položili i predstavnici Mjesne zajednice Ljubotinjsko – građanske Čedomir Radoman i Vojo Pejaković.

„Bitka na Košćelama, iznad Rijeke Crnojevića, najveći je vojnički uspjeh u borbi protiv sila osovine tokom 1941. na prostorima Jugoslavije. Ljubotinjski i Gornjo-ceklinski gerilski odred sa 58 boraca u žestokoj osmočasovnoj borbi u noći između 14. i 15. jula 1941. godine sačekali su u zasjedi i uništili italijansku motorizovanu jedinicu od 800 dobro naoružanih i opremljenih vojnika“, dodaju u saopštenju.

Tom prilikom je, zaključuju, poginulo preko 70 vojnika i starješina na strani okupatora, oko 700 ih je zarobljeno, a među njima je bilo preko 250 teže i lakše povrijeđenih dok su ustanici imali jednog ranjenog.

Foto: Prijestonica

NIKŠIĆ PROGNOZA