Obilježena 100-godišnjica pogibije komitske grupe u Šćepan dolu kod Nikšića

Delegacija UBNOR-a i antifašista Nikšića položila je i cvijeće na spomenik crnogorskim komitima koji su se borili za pravo čast i slobodu Crne Gore na trgu Save Kovačevića u Nikšiću.

Organizovali su čas sjećanja na današnji dan kada je prije 100 godina u Šćepan dolu kod Nikšića  stradala komitska grupa crnogorskog komite Sava Raspopovića, podsjećajući i na, kako ističu iz UBNOR-a i antifašista Nikšića, vijek od zvjerskog ubistva porodice komite Petra Zvicera u Rokočima.

O stradanju grupe Sava Raspopovića govorio je Blažo Nikolić, a o porodici Zvicer Brano Nikčević.

Moderator na večeri bio je Miro Nikolić koji je recitovao pjesmu Iva Jovićevića „Na grobu jedanaest osvetnika“ i Jevrema Brkovića „Kad su goreli Zviceri“.

„Govoreći o pogibiji Sava Raspopovića, Muja Bašovića, Petra Zvicera i drugova u Šćepan dolu Blažo Nikolić je istakao da je njihovom pogibijom uništena jedna od posljednjih najorganizovanijih komitskih četa koja je djelovala na području Katunske nahije, Nikšića, Rumije, Crmnice… Već su bile četiri godine kako komitski pokret nije dao da nova vlast SHS kraljevine uspostavi red i mir u Crnoj Gori. Za uništavanje komitskih grupa Beograd daje odriješene ruke sreskim načelnicima i žandarmeriji ne žaleći sredstava i raspisuje nagrade za ubijene i zarobljene komite i na 100.000 dinara. Kako plahih i lakomih ima u svakom vremenu, tako se i tada našao jedan koji je prokazao žandarmima komitsku četu Sava Raspopovića koja se bila sklonila kod svog jataka tog kobnog 27. decembra 1923. godine. Opkolivši kuću jake žandarmerijske snage pozvale su komite na predaju, ali iako u bezizlaznoj situaciji komiti nijesu ni pomišljali na to. Jedino su tražili da se pušti porodica jataka koja nije ništa kriva što je i dozvoljeno. Poslije 7 časova žestoke borbe i otpora komiti su savladani. Njihova izmasakrirana tijela na volujskim kolima prevežena su do Nikšića i položena na snijeg blizu crkve Sv. Vasilija Ostroškog. Tu je napravljena i fotografija gdje su se ubice slikali iznad tijela svojih žrtava uživajući u svom zločinu. Tu jezivu sliku ubijenih crnogorskih komita prenijela je i engleska štampa, a na pitanje poslanika u Donjem domu britanskog parlamenta o ovom zločinu iz vlasti Kraljevine SHS odgovoreno je da su pobijeni sa slike „samo obični razbojnici“, saopštili su iz UBNOR-a i antifašista Nikšića.

Dalje navode da je Nikčević istakao da je komitski pokret počeo da slabi 1923. godine. Nikčević je govorio o stravičnom stradanju porodice Zvicer koja je pobijena u noći 25. aprila 1923. godine.

foto:UBNOR i antifašisti Nikšić

NIKŠIĆ PROGNOZA