Obilježen Dan Evrope u Opštini Bar

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u partnerstvu sa Opštinom Bar, obilježila je Dan Evrope. Ceremonija otvaranja počela je minutom ćutnje za žrtve tragičnih događaja u Srbiji.

Kako je saopšteno, na barskoj promenadi gdje je postavljen cvjetni tepih i sajam ambasada zemalja članica EU, na samom početku, u spomen sjenima nevino stradalih crnogorska operska diva Tamara Rađenović otpjevala tradicionalnu crnogorsku numeru „Još ne sviće rujna zora“.

Nakon izvođenja himni Crne Gore i Evrope, otpjevanih  glasom crnogorske operske dive, ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa poručila je da je odluka da Bar bude domaćin obilježavanja praznika ujedinjene Evrope donijeta zahvaljujući činjenici da je riječ o jedinstvenom i raznolikom mjestu koje spaja različite kulture i okuplja zajednice, baš kao i Evropska unija.

„Drago mi je što smo se okupili ovdje u Baru da obilježimo Dan Evrope. Spremili smo Vam bogat program i različite aktivnosti. Ali u svijetlu tragedije koja je pogodila Srbiju i zbog koje tuguje cio region, neke smo morali i odložiti,“ poručila je ambasadorka Popa.
Navodeći da je ceremonija u Baru započeta otvaranjem cvjetnog tepiha ambasadorka se zahvalila barskoj privrednoj zajednici koja je podržala njegovu izradi i dodala da će 24 hiljade sadnica koje ga čine biti potom zasađene na gradskim zelenim površinama. Podršku u realizaciji cvjetnog tepiha pružila je TO Bar, kao i kompanije 2. decembar, Gold, Racc, Alegra krstarenja i Kalamper.

„Poklanjanje cvijeća je simbol prijateljstva, ljubavi i mira. To je naš znak prijateljstva građanima Bara, simbol jedinstva između EU i Crne Gore i simbol prijateljstva koji će ostati u ovom gradu još mnogo mjeseci.“ poručila je Popa.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je, pozdravljajući prisutne, istakao da se grad Bar danas upisuje na mapu evropskih metropola koje zajedno slave veliki praznik- Dan Evrope, kao simbol ujedinjenja građana, kultura i nacija ali i simbol trijumfa razuma, antifašizma, slobode i pravde koji su temelj Evrope ali i ovog grada i Crne Gore.

„Ujedinjeni u različitosti“, parola je pod kojom se evropski kontinent ujedinio ovoga dana. To je rečenica koju mi ovdje u podnožiju Rumije i Tuđemila, odlično razumijemo i koju suštinski vjekovima živimo- živimo ujedinjeni u svojim različitostima koje su naše najveće bogatstvo. Danas ovdje, nažalost, ujedinjeni smo i u zajedničkoj boli, zbog tragedija koje su se desile u našem susjedstvu, u kojima su živote izgubili nedužni ljudi, i posebno tragično djeca, zato želim i da se odavde sjetimo njihove žrtve i da im u ime Bara i njegovih ljudi odam poštu i vječni mir. “ poručio je Raičević.

Raičević se zahvalio svima koji su svojim prisustvom i izlaganjem autentičnih proizvoda svojih država, donijeli dio svoje kulture i tradicije u Bar. On je istakao da je obilježavanje Dana Evrope u Baru prilika da „okupljeni oko ideje zajedništva, napretka i radosti, dodatno upoznamo jedni druge, da se međusobno bolje razumijemo i prihvatamo i da na ovaj način shvatimo koliko toga imamo zajedničkog što nas spaja i uvezuje kao Evropljane, a prije svega kao ljude.“ Na EU sajmu učestvovale su ambasade: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije  i Kraljevine Švedske u Crnoj Gori

Aktivnosti osmišljene oko EU sajma održane su prema prethodno planiranom programu dok je koncert planiran za večernje sate odložen i biće održan naredne subote, 13. maja u 20h.

Foto: Evropska kuća

NIKŠIĆ PROGNOZA