NVO: Odluka Apelacionog suda ponižavajuća

Odluka Apelacionog suda da osuđenom za višestruko silovanje djevojčice smanji kaznu sa 15 na osam godina zatvora je ponižavajuća, saopštili su iz nevladinih organizacija (NVO) Prima, Sigurna ženska kuća i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

Iz tih NVO u saopštenju su naveli da je B.B, od januara do juna 2020. godine, upotrebom sile i prijetnje, u više navrata silovao petnaestogodišnjakinju, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

Oni su podsjetili da je za silovanje maloljetnika zakonom predviđena kazna od pet do 15 godina zatvora.

Sudija Višeg suda Veljko Radovanović, kako su kazali, osudio je B.B. na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora.

„Međutim, Vijeće Apelacionog suda, koje su činili sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i sutkinja Vesna Moštrokol, ocijenilo je da je Radovanović dao preveliki značaj višestrukom silovanju maloljetnice, prijetnjama i ranijoj osuđivanosti, i okrivljenom je smanjilo kaznu na osam godina“, navodi se u saopštenju.

Iz NVO Prima, Sigurna ženska kuća i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić rekli su da su u postupanju Vijeća Apelacionog suda još jednom, nažalost, imali priliku da se uvjere da pravo i pravičnost ne idu ruku pod ruku.

„Koja je to olakšavajuća okolnost, ukoliko uopšte postoji, u krivičnom djelu silovanja maloljetnice, koja je opredijelila to Vijeće na tako ponižavajuću odluku“, pitali su iz tih NVO.

Oni su upitali i da li se Vijeće, prilikom odlučivanja, rukovodilo osnovnim postulatom zakona, da se na sudu uvijek odlučuje u najboljem interesu djeteta.

„Da li su svjesni da su ovakvom odlukom zapravo osudili maloljetnu djevojčicu da nije vrijedna da joj zakon države Crne Gore pruži zaštitu i moralnu satisfakciju“, navodi se u saopštenju NVO.

Iz NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, Prima i Sigurna ženska kuća rekli su da je pravda slijepa, ali bi, kako su kazali, morala ostati svjesna da zbog te i takvih odluka žrtve silovanja nemaju povjerenja u institucije.

„Da će u najdubljoj tišini i najskrivenijem kutku svog bića uporno tražiti gdje su to pogriješile, pa su “zaslužile” da njihov silovatelj bude mnogostruko više shvaćen, opravdan, zaštićen i amnestiran, i da će im svakodnevna misao biti samopovređivanje i suicid, a ne odluka da preživljeno nasilje prijave nadležnim instancama“, kaže se u saopštenju.

Iz NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, Prima i Sigurne ženske kuće poručili su da vjeruju žrtvama silovanja.

Foto: Ilustracija

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA