NVO „Ljubitelji Slanog jezera“: Zaštitna mreža bi pomogla da riblji fond bude sačuvan

Voda preko preliva na zatvaračnici jezera Slano i Krupac već danima odnosi ogromne količine ribe u sistem kanala hidroelektrane Perućica. Tim povodom, dugogodišnji ribolovac i direktor NVO „Ljubitelji Slanog jezera“ Miladin Goranović kazao je da je problem u nepostojanju zaštitne mreže, te da je u pitanju investicija koja ne bi koštala preko 1.000 eura.

„Ovo je dugogodišnji problem jer ovdje nema zaštitne mreže, nekad je postojala a to je devastirano i uništeno i o tome niko nije vodio računa i ogrpmne količine ribe prelaze u jezero Krupac“, kazao je Goranović u emisiji „Mreža“ na TVCG.

Naveo je da problem može da se riješi postavljanjem zaštitne mreže sa veoma malim sredstvima do hiljadu eura.

Kada je u pitanju odgovor Elektroprivrede TVCG da su 2021. godine uradili kompletnu dokumentaciju za izradu barijera i da je trenutno u toku završetak revizije, Goranović je kazao da ako je neko mislio da treba projektna dokumentacija da se uradi ograda to je „ispiranje mozga građanima.“

„I prije sam rekao da se razdvoji ova ograda i baraža. Ako je neko mislio da treba projektna dokumentacija da se uradi ova ograda to je ispiranje mozga građanima. To će iole kakav dobar majstor da napravi za dva dana“, kazao je Goranović.

Naveo je da da li će se tu šta uraditi ne zna, i da je to ubijanje velikog broja ribe.

„Ovo su tone i tone ribe. Svuda se u svijetu ljudi trude da zaštite riblji fond da obogate jer je to zdrava hrana, a kod nas niko ne vodi računa. Ko je kriv ne znam ali mi ćemo da tražimo ko je odgovoran za ovo“, kazao je Goranović.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA