Novinari radili od jutra do sjutra, primanja ispod prosječnih

Ne smijemo zanemariti činjenicu da su novinari na dan izbora nove vlade u Skupštini proveli više od 20 sati. To je dokaz da ova profesija ne poznaje radno vrijeme, a primanja su ispod prosječnih.

Istražuju, pitaju, bilježe i izvještavaju. I dok iz toplog doma čitate ili slušate njihove gotove informacije, ne zanemarujte pozadinu novinarskog posla, koji djelimično opisuju ove slike koje su nastale u zgradi Skupštine.

„U praksi smo provjerili onu staru izreku kako je raditi od jutra do sjutra, neki su tamo bili sve vrijeme u Skupštini neki su bili možda koji sat kraće, ali smo svi bili na istom zadatku, i ove situacije su ustvari situacije kad se mi i družimo i zbližimo i da kažem da baš tada i stvaramo uspomene ali i svjedočimo istoriji“, kazala je novinarka RTCG Aleksandra Jovančević. 

„U Skupštini sam provela više od 20 sati povodom formiranja 44. vlade što je presedan od kad se ja bavim novinarstvom a to je više od 10 godina“, istakla je novinarka Pobjede Đurđica Ćorić.

Došla sam juče ujutru u pola 10 i jutros sam izašla u 8 sati iz Skupštine, to su vrlo važni događaji i vrlo je važno da javnost ima što prije i sve informacije, tako da sve redakcije pošalju što više ekipa može, ali opet nas je malo  novinara inače u redakcijama i jednostanvno nema zamjene“, kazala je novinarka dnevnoglista “Vijesti” Biljana Matijašević.

A zašto je malo novinara, možda je i suvišno pitati.

„Nemam smjenu, odem ujutru oko 11 na posao i dok ne zavrišim na poslu. Jednostavno, obaveze se moraju završavati, kada jedan dan preskočimo sljedeći dan nas čeka duplo više posla“, kazala je Matijašević.

„Novinarstvo je posao gdje vi nemate radno vrijeme, ne postoji smjena, ne znate u suštini ni kad ćete da krenete na zadatak, ni kad ćete da se vratite ili da završite cijeli prilog i da krenete kući, tanka je nit između draži i prokletstva ovog posla, mogu tako da kažem“, poručuje Jovančević. 

„Novinarska profesija zahtijeva da budete spremni na bilo koje uslove rada, naprosto takva je profesija, ako ste izabrali tu profesiju morate biti spremni na bilo šta, i da radite u ratnim okolnostima, preko 20 sati što se dešavalo juče i jutros“, kazala je Ćorić. 

I to za plate koje su tek iznad minimalnih kako navodi generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara, Mila Radulović. Zbog takvih zarada i činjenice da je u pitanju ekstremno stresan i težak posao, Radulovićeva očekuje da će stavka iz medijske strategije o beneficiranom stažu za novinare, biti ozbiljno razmatrana. Da se nešto mora mijenjati, saglasne su i kolege.

„Da se smanji broj radnih sati ili da se uvede da su novinari na neki način zaštićeni više nego što je to trenutno slučaj“, kazala je Matijašević. 

„To je negdje posao koji stvarno iziskuje da se nešto promijeni i da se eventualno razmotri kako bi se uveo taj beneficirani radni staž za novinare“, istakla je Jovančević. 

„Što se tiče odnosa sistema prema novinarima mislim da novinari nisu naprosto nisu zauzeli neki stav adekvatan da bi se sistem adekvatno odnosio prema njihovoj profesiji, njihovom poslu i njih problemima“, kazala je Ćorić. 

A problema im po svemu sudeći ne fali. Radulovićeva smatra nedopustivim da novinari prate događaje 20 sati, te da bi redakcije trebalo da obezbijede smjene. Tako je kaže, bilo uvijek dok zbog nedostatka finansija nijesu pootpuštali jedne usljed čega sada maksimalno eksploatišu druge. Zbog svega ni ne čudi što malo ko želi da bude dio tzv. sedme sile.

Foto: Screenshot TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA