„Novi objekat OŠ “Vladimir Nazor” najkasnije do septembra 2025″

Đaci podgoričke OŠ “Vladimir Nazor” vratiće se u svoju školu od drugog polugodišta naredne 2024/25. godine, a ako radovi ne budu završeni tada, novi objekat će biti definitivno spreman do početka školske 2025/26. godine”, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić Jelušić.

Početak izgradnje u ovom resoru očekuju do kraja mjeseca, a rok za završetak radova, predviđen tenderom je 17 mjeseci. Nakon dugog iščekivanja i rada u veoma komplikovanim uslovima, pri čemu je nastava organizovana u tri škole, u OŠ “Vladimir Nazor” ipak vjeruju da rokovi mogu biti i kraći od najavljenih. Nadaju se da bi, uz napore izvođača, i ovaj školski objekat mogao biti završen za manje od 14 mjeseci, koliko je trajala izgradnja škole “Novka Ubović” u Tološima.

”Već smo se izvinili javno roditeljima i zahvalili na strpljenju koje su pokazali. Mi smo se zaista potrudili u ovih godinu dana da stvorimo uslove, izabran je ponuđač, žalbeni rok mislim da ističe danas ili sjutra. Tako da je sada izvjesno da ćemo do kraja mjeseca početi sa izgradnjom. Rok za završetak je 17 mjeseci, ali vjerujem da će ti rokovi biti kraći kada se krene u proces izgradnje. To su neke procedure koje smo u odnosu na Evropsku investicionu banku morali da usvojimo i predvidimo kroz tendersku dokumentaciju. Ali objektivno je, ako ne drugo polugodište 2024/25. godine, onda definitivno 2025/26. kada će škola početi sa radom”, istakla je Vukotić Jelušić, gostujući u emisiji Boje jutra na TV Vijesti.

Obećanje premijera

Direktorica OŠ ” Vladimir Nazor” Ljiljana Marković, kao i zaposleni u toj školi i roditelji učenika, očekuju da neće toliko čekati na novi objekat.

Od zatvaranja paviljona, koji nijesu bili bezbjedni, prošlo je već dvije i po godine, a stari objekat porušen je u martu 2022.

“Uprkos najavljenim rokovima, vjerujemo da ima načina da se radovi ubrzaju. Tim povodom smo na sastanku kod premijera Dritana Abazovića roditelji i ja tražili od njega da svojim autoritetom utiče na izvođače radova da školu završe u što kraćem roku. On je obećao da će to uraditi kad se potpiše ugovor sa izvođačima”, navela je Marković.

Ona je u izjavi za naš portal podsjetila da je škola u Tološima završena za 14 mjeseci, a mnogo je zahtjevnija od novog objekta OŠ “Vladimir Nazor”.

“Škola u Tološima ima dva sprata, a naša samo jedan. Takođe, oni imaju savremenu salu sa terenima na njoj, a za našu salu je planirana samo rekonstrukcija. Imaju i ogromne terene i atletske staze oko škole, a mi to nemamo”, kaže Marković.

Časovi opet u tri škole

Tokom nove školske godine, kao i prethodne, OŠ “Vladimir Nazor” će nastavu realizovati u tri škole – Gimnaziji Luča, OŠ “Marko Miljanov” i OŠ “Novka Ubović”.

“U Gimnaziji Luča nam je dostupno pet učionica, i tamo će nastavu imati učenici mlađih razreda – V, I i III razred (jer u pomenutim razredima imamo po pet odjeljenja). U OŠ ,,Marko Miljanov” možemo koristiti ukupno deset učionica u drugoj, popodnevnoj smjeni, i tu će nastavu pohađati učenici II i IV razreda (u II razredu imamo četiri, a u IV šest odjeljenja). U OŠ “Novka Ubovic” možemo koristiti dvanaest učionica, a nastavu će tamo pohađati učenici VI, VII, VIII i IX razreda u dvije smjene. Kao i prethodnih, i ove školske godine imamo obezbijeđen prevoz od mjesta gdje je nekada bila naša škola do pomenutih škola”, kazala je Marković.

Dodaje da se najiskrenije nadaju da će škola ,,Vladimir Nazor” biti zavrsena u najkraćem roku zahvaljujući aktivnostima odgovornih i umnih ljudi koji su dobili tender za gradnju.

“Vjerujemo da će naši učenici, nastavnici i cjelokupno osoblje naše škole sljedeću školsku godinu dočekati u svom objektu”, rekla je Marković.

Ključ njihovog opstanka u ovoj situaciji, smatra ona, upravo je u zajedništvu kolektiva, roditelja i djece.

“To ogromno povjerenje i razumijevanje je ključna stvar našeg uspjeha i opstanka”.

Potvrda povjerenja roditelja je i odziv tokom ovogodišnjeg upisa prvaka. Uprkos trenutnoj situaciji, OŠ “Vladimir Nazor” upisala je više od 100 djece, koja će od septembra krenuti u prvi razred.

NIKŠIĆ PROGNOZA