Novaković Đurović: Opredijeljeno 1.300.000 eura za lokalne ekološke projekte

Eko Fond objavio je niz javnih konkursa u cilju podrške ekološkim projektima i inicijativama, posebno onim iz oblasti upravljanja otpadom, saopštila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović.

“Kako opštinski nivo ima izuzetno važnu ulogu u očuvanju naše životne sredine, a nerijetko i ideje o tome kako unaprijediti stanje životne sredine, pozivam sve lokalne samouprave da se aktivno uključe i apliciraju na ove konkurse, iskoriste finansijsku podršku za saniranje divljih deponija, uređenje zelenih površina, nabavke opreme i uređaja za upravljanje otpadom, kako bi ostvarili svoje ekološke ciljeve i doprinijeli boljitku lokalne zajednice”, rekla je Novaković Đurović.

Na raspolaganju je, ističe ministarka, 1.300.000 eura.

“Izuzetno je važno da se sredstva investiraju na pravi način i da imamo održive rezultate”, dodala je ona.

Namjera je, kaže Novaković Đurović, da pitanje upravljanja otpadom ali i druga ekološka pitanja rješavamo u efikasnijoj saradnji državnog i lokalnog nivoa.

“U tom pravcu, opštinama je pored javnih konkursa na raspolaganju i mogucnost da zrele projekte kandiduju kod Eko-fonda i da sa direktnim ugovaranjem dodjemo do njihove realizacije
Ohrabrujemo opštine da iskoriste sredstva i očekujemo dobre rezultate konkursa”, zaključuje Novaković Đurović.

foto:MPEU

NIKŠIĆ PROGNOZA