Nova kategorizacija puta Velimlje-Crni kuk-Crkvice-Toljevine je šansa za 15 nikšićkih sela

Prema Nacrtu Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine na teritoriji opštine Nikšić doći će do prekategorizacije lokalnog putnog pravca Velimlje-Crni Kuk-Crkvice-Toljevina u regionalni putni pravac. Inače, ova saobraćajnica prolazi kroz tri nikšićke mjesne zajednice: Velimlje, Crni Kuk i Crkvice.

Predsjednik Savjeta Udruženja Banjana i Rudinjana „Vladika Sava Kosanović“ Mihailo S. Miljanić smatra da prekategorizacijom putnog prvaca ova područja nikšićke opštine dobijaju šansu za poboljšanje životnog ambijenta i popularizaciju života u ruralnim sredinama. U razgovoru za „Dan“ Miljanić ističe da važeći Prostorno-urbanistički plan (PUP) opštine Nikšić sadrži preporuku da se u okviru revizije Prostornog plana, ovaj lokalni put prekategoriše u regionalni, što je i ugrađeno u Nacrt revidovanog PuP-a opštine Nikšić, koji je Skupština opštine već usvojila. On ističe da je uvrštena prekategorizacija pomenutog koridora od suštinskog značaja za taj kraj i jedina šansa da se rehabilituje i sačuva od gašenja života u njemu.

– Lokalnu saobraćajnicu Velimlje-Crni Kuk-Crkvice-Toljevina smatramo najznačajnijim putnim pravcem u ovom regionu, čija bi prekategorizacija i modernizacija omogućila organizaciju autobuskog saobraćaja na liniji Nikšić – Velimlje – Crni Kuk – Crkvice – Bileća i obratno, intezivan tranzitno-turistički saobraćaj iz pravca Srednje i Zapadne Evrope, naročito prema Vilusima, Grahovu i dalje ka Jadranskom moru. Smatramo da bi došlo i do enormno veće valorizacije ukupnih potencijala ovog područja – kaže Miljanić.

On naglašava da je za ovaj putni pravac vezano oko petnaest sela u pomenute tri mjesne zajendice u kojima, prema podacima Monstata, živi nešto manje od 1000 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom.

Ističe i da je značajan broj onih koji povremeno dolaze iz susjednih naselja i gradova, održavaju i unapređuju svoja imanja i da je sve veće interesovanje za proizvodnju zdrave hrane i uključivanje proizvođača u različite oblike kreditiranja i podsticaja preko Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstvas i različitih fondova.

– Vjerujemo da će se prihvatiti neophodnost realizacije ovog projekta za dobrobit svih – zaključuje Miljanić.

Proizvodnja zdrave hrane i brži turističkki razvoj

– Realizacija plana unaprijedila bi na ovom području proizvodnju zdrave hrane, razvoj mini-farmi, veću brigu o šumskim kompleksima Somina i Njegoš, korišćenje ljekovitog bilja, afirmaciju seoskog, planinskog, lovnog i vjerskog turizma, efikasniju zdravstvenu i socijalnu zaštitu, potpuniju zaštitu kulturne baštine, životne sredine i sl. – naglašava Miljanić i dodaje da posebnu brigu mještani ovog kraja iskazuje prema mjesnim i bratstveničkim grobljima i crkvama koje su dio sveukupne kulturne baštine.

Foto: Željko Šapurić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents