„Nikšićko more“ neiskorišćen turistički potencijal

Mjesna zajednica (MZ) Kočani u Nikšiću najviše se prepoznaje po turističkim potencijalima. Njen glavni resurs je jezero Krupac, poznato kao „nikšićko more“, pored kojeg je nedavno izgrađen i savremeni park koji okuplja brojne Nikšićane i turiste. Ipak, predsjednik MZ Puniša Burić ističe da Kočani nijesu dovoljno turistički valorizovani.

– Trebalo bi više pažnje posvetiti turističkom potencijalu Kočana, da se srede putevi i infrastruktura, kao i ostale neiskorišćene površine. Pokrenuli smo zahtjeve da se urade projekti za tri glavne ulice, Jezerski put, Krupačka i Kočanska. Znamo da se to neće brzo realizovati, ali bilo bi dobro da imamo spremne projekte koji obuhvataju postavljanje trotoara, biciklističkih staza… Ubrzo treba da se radi rekonstrukcija skvera kod Vukovog mosta – kaže Burić u razgovoru za „Dan“.

Osim za ulice, Burić navodi da su aplicirali i za rekonstrukciju kapele na kojoj prokišnjava krov za koju je potrebno nekoliko desetina hiljada eura, jer su u pitanju izolatorski radovi koji su skupi.

Ističe da sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) imaju dobru saradnju, da je urađen park i nadaju se da će biti još ideja oko iskorišćavanja prostora oko jezera Krupca, kod „Topola“.

Burić navodi da MZ nema svoj budžet i da se finansiraju od minimalnih donacija, ali smatra da bi bilo korektno da imaju donaciju i od EPCG koja koristi vodu jezera Krupac.

– EPCG ima benefite od jezera i smatramo da bi trebalo da se jedan dio novca uplaćuje na račun MZ. To za njih nisu velika sredstva, a nama je svaki euro značajan kako bismo mogli da nagrađujemo uspješnu d‌jecu, pomažemo socijalno ugožene i slično – ističe Burić.

Jedna od potreba ove MZ jeste osmogodišnja škola, koja je prije petnaest godina bila u planu da se gradi, ali je taj plan otišao u zaborav.

– Imamo Područno od‌jeljenje „Janko Mićunović“ sa četiri razreda. Kočani treba da imaju svoju školu, kao i ostala prigradska naselja. Ranije je bila priča o tome, ali do danas je to zaboravljeno. Imamo vrtić „Palčica“ i ima dovoljno prostora da se uradi škola, poslovni prostor i sl. – kaže Burić.

Smatra da bi bilo dobro da se mjesto predsjednika MZ profesionalizuje, jer predsjednici koji su zaposleni nemaju vremena da se na kvalitetan način posvete problemima mjesne zajednice.

Član Svajeta MZ Ratko Pejović ističe da bi trebalo da se kod Krupca postave kontejneri s obzirom na veliki broj ljudi koji posjećuju ovo mjesto, posebno tokom sezone kada se organizuju festivali. Ističe i da su putevi veoma zarasli i da bi radi bezbjednosti pješaka trebalo da se napravi akcija čišćenja.

– To bi trebalo da uđe u plan turističke valorizacije. Zbog motela i parka koji je napravljen trebalo bi da se postave kontejneri, table sa natpisom „zabranjeno bacanje smeća“ i sl. kako bi dali ljudima do znanja da se taj dio mora održavati– ističe Pejović i dodaje da ima prostora da se napravi auto-kamp, biciklističke staze i drugo, kako bi mjestu dali sjaj koji zaslužuje.
Član Savjeta MZ Mihajlo Miljanić ističe i da imaju problema tehničke prirode, jer nemaju adekvatnu prostoriju za sastanke.

– Primopredaja poslova MZ i dokumentacije nikada nije izvršena. Za to su odgovorni i nadležni u lokalnoj samoupravi jer u odluci o radu mjesnih zajednica stoji da administrativno-tehničke poslove za potrebe MZ obavlja nadležni organ lokalne uprave. Oni po tom pitanju ne rade ništa i mislim da se i ne interesuju. U tom pogedu je konfuzna situacija jer ima preplitanja nadležnosti – kaže Miljanić.

Treba raspisati konkurs za izradu višenamjenskog objekta

Mihailo Miljanić naglašava da je kao građanin tražio da se modernizuje Krupačka ulica, koja je sada ušla u proces izrade projekta.

On naglašava da na Krupačkom jezeru postoji problem nedostatka mokrih čvorova kojih, tvrdi, ima svega dva, a toliko ih je bilo i prije 40 godina.

– U d‌ijelu kod Krupca mogli bi se dati pod zakup placevi za gradnju vikendica ali pod kontrolisanim uslovima kako bi se mjesto na pravi način valorizovalo. Treba raditi na tome da se raspiše konkurs za izgradnju višenamjenskog objekta koji će sadržati market, prostorije za rad MZ, za rad ambulante, vrtića itd. – smatra Miljanić.

Park kod jezera nije adekvatno zaštićen, problem i psi lutalice

Ratko Pejović naglašava da novi park kod jezera Krupac nije adekvatno zaštićen. Ističe da je od kiše, drvo od kojeg je napravljen mobilijar, počelo da mijenja boju, nema odvodnih kanala za vodu, tako da je poslije kiša danima park neupotrebljiv. Ističe da bi i park kod Vukovog mosta trebalo srediti jer je zatrpan otpadnim materijalima.

– Jedan od problema su i psi lutalice koji se najviše okupljaju na okolnim mini-deponijama – naglašava Pejović.

Izvor: Dan

Foto: Željko Šapurić

NIKŠIĆ PROGNOZA