Nikšić: Požar u ulici Pavla Kovačevića na mjestu za odlagnje otpada

Iz ekolokškog pokreta Ecopatriotizam kazali su da je sinoć u Nikšiću u ulici Pavla Kovačevića izbio požar na mjestu predviđenom za odlagnje otpada.

Kako kažu građani ovog dijela grada pod Trebjesom, navikli su da Komunalno preduzeće tri puta nedeljno prazni kontejnere, međutim, problem nastaje kada se otpad oko kontejnera ne pokupi uredno zbog čega i dolazi do nagomilavanja raznih vrsta otpada i zbog čega je u noći 13. avgusta izbio požar koji je ubrzo saniran od strane pripadnika Vatrogasne jedinice Nikšić.

Građani dodaju da se otpad oko kontejnera ostavlja na milost i nemilost visokim temperaturama i lutalicama koje u potrazi za hranom otpad raznose dalje po naselju, kao i da na ovom mjestu otpad najmanje odlažu mještani istog budući da se dovozi sa raznih strana.

Iz Ecopatriotizma ukazuju da ni vremenski uslovi ne idu na ruku nemaru ove vrste pa pri visokim temperaturama do domaćinstva dopiru neprijatni mirisi, dok s jeseni nekim građanima ovog mjesta vjetar zna taj isti otpad da ubaci u dvorište.

„Zašto se DOO Komunalno Nikšić i Komunalna policija ozbiljnije ne pozabavi ovom problematikom koja je u poslednjih 12 mjeseci u usponu, pitanje je koje muči sve građane Nikšića kao i to zašto Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ali ni Vlada Crne Gore ne prepoznaju ovaj problem kao jedan od gorućih ekoloških problema“, upitali su iz tog pokreta.

Neizbježno je, kažu, i pitanje da li je praksa svake Vlade da čeka formiranje nove kako bi se problemi prebacili sa jednih donosioca odluka na druge.

„Ukoliko je odgovor negativan zašto država ne reaguje i zaboravlja da je njena dužnost da na kraju svakog dana polaže račune građanima? Dodatno pitanje je ko će snositi posljedice za nemar i nerad javne uprave i kako to da će se to breme naći na leđima građana?“, zaključuju u saopštenju.

Foto: Ecopatriotizam

NIKŠIĆ PROGNOZA