Nikšić dobija status Grada do kraja naredne godine?

Nakon što su nikšićki odbornici podržali inicijativu da opština dobije status Grada, naredni koraci su prosljeđivanje tog predloga Vladi i izmjene zakona. Bez obzira da li su vlast ili opozicija, odbornici su saglasni da Nikšić treba da postane grad. 

Nemanja Vuković, predsjednik SO Nikšić, kaže da će inicijativu uputiti predsjedniku Vlade Crne Gore. 

„Odnosno zaključak Skupštine opštine i inicijativu kako bi se pokrenule izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore. Vjerovatno će postojati potreba kada se sve sagleda za donošenje Zakona o Gradu Nikšiću kojim će se to definisati ili će se to moći da se obuhvati kroz jedan od ova dva zakona“, kazao je Vuković.

Uz status grada stvorili bi se uslovi da pojedini krajevi Nikšića dobiju i status gradske opštine. Takav razvoj događaja priželjkuju u Župi.

Dragoljub Radulović, predsjednik MZ Župa, smatra da bi se kroz status gradske opštine uvidjelo da li sadašnja MZ Župa, ima svoju održivost. 

„I da li bi to bila neka dobra polazna osnova za neki dalji korak, odnosno da Župa dobije i status opštine“, poručio je Radulović. 

Iz DPS-a i SD-a se nadaju da će inicijativa proći i na državnom nivou.

Ukoliko Nikšić dobije status grada, sagovornici Portala RTCG ističu da bi se na taj način otvorili novi izvori finansiranja.

Vuković se nada da inicijativa dobiti i formalan epilog do kraja naredne godine.

Foto: RTCG/Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents