Nikolić: 24 godine od Kumanovskog sporazuma

Direktor Udruženja boraca ratova od 1990. godine, Radan Nikolić, kazao je da je prije 24 godine, potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 9. 6. 1999, između ostalog, utvrđen prekid neprijateljstava između NATO-a i Vojske Jugoslavije, povlačenje VJ i srpske policije sa Kosova i Metohije i obaveza snaga KFOR-a da razoružaju OVK-a.

„Dan kasnije, u Savjetu bezbjednosti UN, usvojena je Rezolucija 1244 čiji su glavni ciljevi bili odvraćanje od obnove neprijateljstva; raspoređivanje civilnog i bezbjedonosnog prisustva na KiM pod pokroviteljstvom UN; povlačenje u fazama sa KiM svih srpskih oružanih snaga; demilitarizacija OVK-a i traženje političkog rešenja za krizu na KiM“, naveo je Nikolić.

Danas, kako je rekao, možemo da konstatujemo da je to bila „velika prevara srpskog i drugog nealbanskog naroda na KiM na koju se nadovezala izdaja branioca KiM od strane nove vlasti Srbije kojoj je Zapad izdašno pomogao u rušenju vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine, a ona im, za uzvrat, činila političke usluge poput one najsramnije – izručenja državnog, vojnog i policijskog vrha Srbije i SRJ inkvizitorskom Haškom tibunalu.“

„Teoristička OVK ne samo da nije razoružana već je uz pomoć Zapada, po nasilnom stvaranju nezavisne države Kosovo, transformisana u vojsku i policiju te terorističke tvorevine, a srpski narod u nedogled izložen neprekidnom nasilju kome svjedočimo i ovih dana“, navodi Nikolić.

Podsjeća da je, odmah po potpisivanju Kumanovskog sporazuma i donošenja Rezolucije 1244, počeo ulazak snaga KFOR-a na KiM uz utakmicu mirovnih snaga Rusije iz BiH i trupa NATO-a iz Albanije i Makedonije ko će prvi stići na KiM, pri čemu su prpadnici ruskog vazdušno desantnog bataljona 12. juna zauzeli vojni aerodrom u Slatini koji je bio od strateškog značaja. Međutim, usled pritiska Zapada na ruskog predsjednika Jeljcina i prećutnog pristanka nove vlasti Srbije da se ruska vojska povuče sa KiM, to se i desilo 2002. godine.

„Albanski teroristi su potom žestoko pojačali kampanju progona, kidnapovanja i ubijanja pripadnika srpskog, crnogorskog i drugog nealbanskog stanovništva na KiM uz uništavanje i pljačku njihove imovine, pa je samo u martovskom pogromu 2004. godine ubijeno 28 ljudi, 35 pravoslavnih manastira je uništeno ili oskrnavljeno, a oko 930 srpskih kuća spaljeno.

Prema podacima Vlade Srbije, od dolaska međunarodnih mirovnih snaga na KiM u junu 1999. godine ubijeno je preko 1.000 Srba, a broj lica koja se i dalje vode kao nestala je oko 3580, a prema podacima UNHCR, oko 200.000 pripadnika svih nealbanskih zajednica (u ogromnoj većini Srba) još uvijek je raseljeno i živi u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Glavni organizator otimanja ljudi na KiM zarad trgovine njihovim organima Hašim Tači i njegov ratno – poratni partner u najtežim zločinima Ramuš Hardinaj, po potpisivanju Kumanovskog sporazuma izdašno su se odužili svojim američkim prijateljima poput Veslija Klarka, Madlen Olbrajt, Vilijama Vokera i bivšeg sudije Haškog tribunala DŽefrija Najsa, pomažući im da njihove firme eksploatišu rudna i druga bogatstva tzv Kosova i angažujći ih kao izdašno plaćene savjetnike i advokate.

Ko hoće da i dalje politički služi takvoj međunarodnoj zajednici i NATO njihov je izbor pred bogom i ljudima. Nas koji to nećemo ni po koju cijenu, za utjehu i nadu, mnogo je više“, zaključio je Nikolić.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA