Nevolje bračnog para iz Podgorice: Platili avans za montažnu kuću, izvođač radova nestao bez traga

Mladi bračni par iz Podgorice Aleksandar i Milica Kažić podnijeli su krivičnu prijavu protiv Predraga Boričića, sa kojim su sklopili ugovor i dogovorili izgradnju montažnog objekta koji je trebalo da bude gotov do 15. marta, ali je ,,preduzetnik“, nakon što je uzeo avans od 5.000 eura, nestao.

Boričiću se nakon sklopljenog ugovora i plaćenog avansa, kako stoji u krivičnoj prijavi, gubi svaki trag.

Pobjeda je pokušala da stupi u kontakt sa Boričićem na broj telefona koji je poznat redakciji, ali on nije odgovorio na njihovepozive.

Sistem „ključ u ruke“

Kažići su na internetu tražili izvođača radova po sistemu „ključ u ruke“, koji omogućava izgradnju kuće u iznosu od 20.000 eura.

– Počeli smo da pretražujemo izvođače radova po internetu i našli broj Boričića kojem je ime na Fejsbuku pisalo „Džon Vick Amerika“. Stupili smo u kontakt s njim i postigli dogovor da nam sagradi montažnu kuću po principu „ključ u ruke“ u vrijednosti od 20.000 eura na našem placu u naselju Botun (Zeta). Istog dana, on je došao sa radnikom, čije ime nam je ostalo nepoznato i zajedno su napravili nacrt kuće – počinje priču sagovornik Pobjede.

Nekoliko dana kasnije, kako tvrdi, otišli su kod notara kako bi napravili Ugovor o izvođenju radova u vidu postavljanja montažnog objekta.

– U ugovoru je naznačeno da ćemo za pomenuti posao izvođaču radova, to jest Boričiću isplatiti 5.000 eura u kešu, a ostatak novca će biti isplaćen u vidu 500 kvadrata zemlje. Keš od 5.000 eura smo mu dali na ruke kod notara i zaključili ugovor 7. decembra prošle godine – istakao je Kažić.

Napominje da je u ugovoru jasno naglašeno da bi početak radova trebalo da bude petnaest dana od dana potpisivanja dokumenta, na šta je izvođač pristao.

– Međutim, nakon isteka roka od petnaest dana, radovi nijesu bili započeti. Tada smo kontaktirali s njim i rekao nam je da je bolestan i da zbog toga nije u mogućnosti početi radove. Mi smo sačekali još sedam dana i ponovo ga pozvali. Tada nam je rekao da su novogodišnji praznici, da ih proslavlja u Mađarskoj i da će početi 15. januara. Ni taj rok nije ispoštovan, pa smo ga ponovo pozvali. Tom prilikom nam je rekao da je u Srbiji i da tamo ima nekog posla, pa će nam se javiti kada završi – pojašnjava naš sagovornik.

Vrijeme je odmicalo, a radovi nijesu počinjali. Bračni par počeo je da šalje Boričiću poruke na Viber i Whatsapp.

– On je na poruke odgovarao da ne brinemo i da ćemo sigurno biti ispoštovani kao i svi kojima je gradio, pri čemu navodi gradnje u Kokotima, kod Batare u Podgorici, u Spužu, Danilovgradu, Mojkovcu kod škole i mjestu Brezovice u Plavu – kazao nam je on.

Pošto ih je obuzela sumnja, oni su odlučili da odu do jedne od lokacija koje im je naveo izvođač radova i raspitaju se kod mještana.

– Mi smo otišli do Batare u Podgorici i dobili informacije da ne znaju o kome se radi i da nikada nije izgradio kuću na pomenutom mjestu. Nakon toga, počeli smo da sumnjamo u sve njegove riječi, te smo pošli do njegove kuće na Zabjelu u Ulici Radosava Burića 270, gdje smo dobili informaciju od njegovih bivših komšija da on na pomenutoj lokaciji ne stanuje već pet godina – ispričao nam je Kažić.

Nakon toga, Kažići su ga ponovo pozvali, a on im je saopštio da je njihov broj dao svojim radnicima, te da će ih oni zvati najkasnije u roku od tri dana da se radovi počnu.

– Međutim, do toga nije došlo i Boričiću se gubi svaki trag. Blokirao nas je na telefonu, ali i izbrisao svoj Fejsbuk profil ,,Džon Vick Amerika“, pa nijesmo više bili u mogućnosti stupiti s njim u kontakt – rekao je on.

Krivična prijava predata ODT-u i Upravi policije

Nakon isteka roka, angažovali su advokata, koji je podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a supruga Milena podnijela je krivičnu prijavu policiji.

Advokat oštećenih Radoje Kandić kazao je Pobjedi da je 13. marta 2024, postupajući po navodima stranke Aleksandra Kažića, predao ODT-u Podgorica krivičnu prijavu protiv Predraga Boričića zbog toga što je osnovano sumnjiv da je u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist oštećenog, lažnim prikazivanjem činjenice da će u skladu sa ugovorom o izvođenju radova, u vidu postavljanja montažnog objekta, započeti radove u roku od 15 dana od potpisivanja ovog ugovora, doveo u zabludu i održavao ga u zabludi čime je oštećenog naveo da mu na štetu svoje imovine isplati iznos od 5.000 eura, na koji način je oštećenom u tom iznosu pričinio štetu.

Takođe, advokat je 27. marta ove godine javnoj izvršiteljki Aleksandri Tomković podnio prijedlog za izvršenje.

– Na osnovu izvršne isprave, odnosno izjave Predraga Boričića kojom se obavezao da će postavljanje montažnog objekta završiti najkasnije do 15. marta 2024. godine, a u slučaju da ne završi svoju obavezu u ugovorenom roku, odnosno najkasnije do 23. marta 2024. godine – tom izjavom se obavezao da će platiti iznos od 5.000 eura, što nije učinio do danas – istakao je on.

Kandić je dodao da oni do sada nijesu uspjeli da stupe u kontakt sa Boričićem jer se on ne javlja na brojeve telefona koji su njima dostupni.

Supruga Aleksandra Kažića podnijela je krivičnu prijavu Upravi policije.

– Dana 18. marta 2024. godine pristupila sam da podnesem krivičnu prijavu protiv Boričić Predraga zbog prevare mene i mog supruga Kažić Aleksandra na način što se gore navedeno lice bavi izgradnjom montažnih kuća, a sa kojim smo moj suprug i ja sklopili ugovor o izvođenju radova u vidu postavljanja montažnog objekta, po sistemu „ključ u ruke“ koji je kao izvođač radova, kako stoji u ugovoru, bio dužan da izvrši do 15. marta 2024. godine kada je i trebalo da se uselim sa porodicom u kuću. Napominjem da smo izvođaču radova, gore navedenom Boričić Predragu, kako u ugovoru i stoji, platili avans u iznosu od 5.000 eura, gdje nas lice nije ni u čemu ispoštovalo, niti je završilo radove na kući, niti je vratilo novac koji mu je dat u vidu avansa, gdje ja dolazim u OB Podgorica i podnosim prijavu protiv istog – stoji u krivičnoj prijavi koju je podnijela Milica Kažić.

Napomenula je da će sve dokaze koje ima dostaviti u toku postupka.

– U iščekivanju reakcije nadležnih organa, nastavili smo da živimo kao podstanari. I ovim putem pozivamo nadležne organe da stanu na put lažnim izvođačima radova, jer će u suprotnom ovakvih slučajeva biti sve više. Naš slučaj smo odlučili da objavimo i u novinama kako bismo ljude na vrijeme upozorili – zaključuje bračni par Kažić.

Zaprijećena kazna za krivično djelo prevara

Za krivično djelo prevara, prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, zaprijećena je kazna od jedne do osam godina.

Budući da se radi o licu koje se sumnjiči za ovo krivično djelo, prema riječima advokata Kandića, kazna zavisi od više aspekata.

– Zavisi od toga da li je ranije osuđivan, da li je osuđivan za isto krivično djelo ili neko drugo. Kazna može da se kreće od uslovne osude do zakonske kazne od tri do šest mjeseci. Konkretno, za krivično djelo prevara  član 244 stav 1 u vezi sa stavom 3 Krivičnog zakonika Crne Gore zaprijećena je kazna od jedne do osam godina, pod uslovom da se dokaže da je osumnjičeni izvršio navedeno krivično djelo – zaključuje advokat Kandić.

foto:envato/Pobjeda

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA