Nesloga mještana odlaže završetak puta kroz Budimlju

Zbog neslaganja oko toga kojom stranom treba da se grade trotoari kroz veliko prigadsko naselje Budimlja u Beranama, dionica puta Berane – Petnjica neće biti završena ni ove godine.

Predsjednik ove mjesne zajednice Milan Mojašević Portalu RTCG je kazao da je poslednja odluka mještana da se trotoari grade lijevom stranom, dok je prvobitno rješenje predviđalu izgradnju trotorana desnom stranom.“

To znači da sada treba iznova raditi projektnu dokumentaciju. Iznova treba vidjeti kuda prolazi trasa, pa zatim vršiti eksproprijaciju zemljišta. Sve to se sigurno ne može završiti ove godine”, kazao je Mojašević.

On je napomenuo da je nelaganaje oko toga kojom stranom graditi trotoare nepotrebno odložilo radove na putu, koji je i tako opasan i za pješake i za vozače.

„Na ovoj dionici puta korz naselje Budimlja za poslednje dvije decenije bilo je mnogo saobraćajnih nesreća, sa devet smrtnih slučajeva. To sve govori koliko je ovo hitno, ali eto, nekako stvari sporo idu I u ovom trenutku ne znamo da predvidimo kada bi dionica puta kroz naše naselje mogla biti završena”, rekao je Mojašević.

I iz Opštine Petnjica su istakli da se neopravdano dugo kasni sa nastavkom rekonstrukcije puta kroz Budimlju.

„Prosto je neprihvatljivo što se tako dugo kasni sa završetkom radova na području Budimlje. To svakako pričinjava poteškoće vozačima, dok za veliki broj pješaka predstavalja opasnost, s obzirom da se radi o uskom putu koji nije dovoljno pregledan. Zato apelujemo da se administrativne barijere što prije otklone i da se ovaj posao privede kraju” – kazao je ranije predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović.

Putu Petnjica – Berane svi su se radovali.

To je sve do prije nekoliko godina bila jedina crnogorska opština do koje se stizalo jednom saobraćajnom trakom. Poslije odvajanja od Berana i ubjedljive pobjede DPS na prvim lokalnim izborima, tadašnje državne vlasti su se obilato ophodile prema novoj opštini. Bivše vlasti, za vrijeme DPS-a, bile su široke ruke prema Petnjici i “Bemaksu” koji je gradio ovaj put u vrijednosti 11 miliona eura.

Tadašnje državne vlasti su ostavile dionicu kroz Budimlju nezavršenom do pred posljednje parlamentarne 2020.  godine. Obećavali u kampanji da će i to završiti, a zatim izgubili izbore.  I put je do danas ostao nezavršen, na nezadovoljstvo stanovnika i Petnjice i Berana, odnosno naselja Budimlja.

Trenutne ekonomske prilike ne idu na ruku rješavanja ovog ozbiljnog problema. Prvobitno je planirano da se, nakon završetka dionice kroz Budimlju u dužini od oko dva kilometra, put iz pravca Petnjice, u mjestu Rudeš u Beranama, sa magistralnim putem spoji kružnim tokom. Sve će to, po svoj prilici čekati neka bolja vremena.

Mještani Budimlje su podsjetili da se u ovom dijelu grada nalazi i Industriojska zona Rudeš, kao i brojni trgovinski i drugi objekti i da i to ukazuje da izgradnja pješačke staze ne trpi odlaganje.

“Budimlja, između ostalog, ima osnovnu školu sa oko sto đaka, kao i odjeljenje dječijeg vrtića sa tridesetak polaznika. Uz to, tu su broni trgovinski, uslužni i drugi objekti, kao i Industrijska zona što samo po sebi govori koliko je sobraćaj u našen naselju živ. To su podaci koje nadležni moraju da uzmu u obzir, jer svima nama je zajednički interes da u Budimlji stvorimo odgovarajuće uslove za život i bezbjednost pješaka” – kažu u ovoj mjesnoj zajednici.

Iz lokalne uprave ranije je saopšteno da su po ovom pitanju preduzeli neophodne mjere, i da završetak rekonstrukcije puta kroz Budimlju, uključujućži i postavljanje pješačke staze, treba da odradi i isfinansira Vlada Crne Gore.

Urađen je projekat i elaborat eksproprijacije zemljišta. Opština je deponovala potrebna sredstva za ove namjene kod Ministarstva finansija.

Katastru smo odnijeli predlog za spovođenje postupka eksproptijacije. I kada je sve to završeno, nesloga mještana Budimlje oko toga kojom stranom da se grade trotoari, lijevom ili desnom, dovodi u pitanje završetak puta kroz ovo naselje i prlongiranje završetka puta Berane-Petnjica, kojim bi bilo riješeno i pitanje vezivanja na magistralni put na Rudešu.

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA