Neko iz škola rješenja dostavio đacima?

Samo je neko od školskog osoblja mogao pojedinim đacima doturiti testove za eksternu provjeru znanja polumaturanata iz matematike, rečeno je “Vijestima” iz više nezvaničnih izvora.

Međutim, zvanično o tome još nema podataka, nakon što je đacima juče saopšteno da se odlaže polaganje ispita, jer su rješenja stigla do učenika prije početka testiranja.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, testovi su propisno spakovani i dopremljeni školama širom Crne Gore, a fotografije zadataka pojavile su se nešto više od sat vremena prije predviđenog početka testiranja.

Zbog toga su Ispitni centar i Ministarstvo prosvjete odlučili da ponište jučerašnji i odrede novi termin za polaganje ispita.

Svi crnogorski maturanti u istom terminu počinju i završavaju isti polumaturski test.

Prethodno, u utorak i srijedu, polumaturanti su polagali ispit iz CSBH i engleskog jezika.

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su da provjera znanja nije održana po odluci Ispitnog centra.

”Naime, Ispitni centar je utvrdio da nisu ispoštovane procedure i mjere koje se moraju preduzeti radi očuvanja tajnosti testiranja u školama”.

O svemu navedenom, kazali su, obaviještena je Uprava policije od koje očekuju rezultate istrage.

Iz Ministarstva su kazali i da će se u saradnji sa Ispitnim centrom dogovoriti o novom terminu, prihvatljivom za sve osnovne škole.

”Što podrazumijeva i izmjenu školskog kalendara”, pojasnili su.

Ovo je prvi put da zadaci stignu do đaka prije nego što su ušli u učionicu.

Tokom prethodnih godina, prosvjetni radnici su upozoravali na brojne nepravilnosti, a uglavnom su maturanti imali “hrabrosti” da fotografišu testove, šalju ih dalje i uglavnom preko mobilnih telefona prepisuju rješenja.

Direktor budvanske SMŠ “Danilo Kiš” Krsto Vuković nedavno je upozorio na to da je sličnih situacija bilo tokom testiranja maturanata iz CSBH sredinom aprila. Iz Ministarstva su najavili da će slučaj ispitati.

Ipak, jučerašnje “curenje” polumaturskih testova, kaže predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović, svojevrsni je skandal.

On je apelovao na Ispitni centar, policiju i tužilaštvo da istraže slučaj i najstrože kazne one koji su dostavili polumaturantima testove prije eksternog testiranja iz matematike.

”Ne može postojati veći propust u obrazovnom sistemu od ovoga što se dogodilo. Očekujem strogu kaznu, da bude nauk budućim generacijama”, poručio je Božović.

On je ocijenio da je Ministarstvo prosvjete ove godine podiglo kontrolu procedura uoči eksternog testiranja na najviši, ali da slučaj od juče “upozorava i na to da nadzor nad sprovođenjem cijelog postupka treba pooštriti”.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zabrinut je zbog činjenice da nakon deceniju sprovođenja procedura eksternog testiranja učenika za polaganje eksterne polumature koja je uslov za upis u srednju školu, “danas imamo situaciju da su nam testovi procureli neposredno prije čina polaganja”.

”Moglo je da se dogodi, da to i ne bude otkriveno i da nam se pokažu lažni rezultati umjesto stvarnog znanja. Mislili smo da smo makar ovu temu procedura polaganja eksterne provjere koju vrši Ispitni centar stavili ad akta, te da je ona uredna. Ispitni centar je, evo čujemo, utvrdio da nisu ispoštovane procedure i mjere koje se moraju preduzeti radi očuvanja tajnosti testiranja u školama te da provjera znanja nije održana po njihovoj odluci”, kazala je viša pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović.

Ističe da sveukupna situacija ne čudi, “imajući u vidu fluktaciju kadrova, nepoznavanje procedura i izostanka sistema odgovornosti rukovodilaca u obrazovnom sistemu”.

”Sve su ovo pitanja koje nadležne inspekcije treba da utvrde i procesuiraju po hitnom postupku odgovorne, jer je šteta višestruka. I ranije smo zagovarali da se razmisli o mogućnosti onlajn polaganja eksterne mature ili o uvođenju prijemnog ispita koju organizuju gimnazije i stručne škole u skladu sa profilima”, podsjeća ona.

Prva eksterna provjera znanja polumaturanata održana je prije tačno 10 godina.

Izvor: VIjesti

Foto: shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA