„Neka pravna mišljenja mogu biti politički motivisana“

Da pravnici različito tumače zakone i pravne norme praksa je koja je legitimna, dok god iza njihovih stavova ne stoje politički uticaji, poručuje dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, a sa druge strane u Advokatskoj komori smatraju da neka pravna mišljenja mogu biti politički motivisana.

Vaga u lijevoj ruci boginje pravde mjeri nevinost i krivicu. Sa crnogorskim zakonima Justicijina vaga nije od velike pomoći, jer o jednom pravnom pitanju dva pravnika imaju tri mišljenja.

Iako matematički zvuci nelogično, dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić kaže da je dobro kada su mišljenja pravnika, pa čak i dijametralno suprotna. 

„Dok god je različitost mišljenja posljedica istinskog uvjerenja tumača prava, a ne posledica političkih direktnih i indirektnih uticaja i autocenzure tvrdimo da je riječ o legalnim i legitimnim različitostima i mišljenjima“, kazala je ona za TVCG. 

Najsvježiji primjer koji pokazuje suprotna mišljenja pravnika jeste ukaz predsjednika države.

On nam, kaže Spajićeva, najbolje pokazuje koliko nas pravni sistem ima nedostataka.

„Iako sama nisam pobornik kazuističkog načina ni stvaranja prava ni tumačenja prava, vjerujem da je ta podnormiranost zapravo prepreka izgradnji društva i pravnog sistema koji jeste osnov vladavini prava“, pojasnila je ona. 

Da je normalna pojava da pravnici imaju različito mišljenje oko jednog pitanja stava je i predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović

On poručuje da je u Crnoj Gori u poslednje vrijeme ta pojava baš, kako kaže, uzela maha.

Svjedočimo, kaže Begović, da ne samo pravnici već i laici daju sebi za pravo da komentarišu pojedine zakone i pravne norme.

„To apsolutno nije ni prikladno ni dozvoljeno, ali postoje motivi zbog čega neko tako radi. To mogu biti politički poeni, lična promocija, svoj cilj, a to stvara pravnu nervozu i pritisak na državne organe koji treba da odlučuju o tim pravnim prazninama i situacijama koje su problematične“, istakao je on. 

Za razliku od zakona drugih država naši su obimni, jer su napravljeni kako bi uredili svaku životnu situaciju, tvrde u NVO sektoru.

No, kažu u CGO, zloupotrebe ipak postoje.

„Svakako da ima zloupotreba, a izvjesno je da te zloupotrebe crpe vrlo lako i jedna i druga strana, pa tako i u odnosu na jedno čisto pravno pitanje vrlo često imamo dva suprostavljenja mišljenja. To nisu dva suprostavljena pravna mišljenja već dva suprostavljena politička mišljenja“, kazao je Damir Suljević. 

Ako je stvarno tako, možda bi trebalo poslušati Valtazara Bogišića koji kaže: „Ni u pravu svome ne tjeraj mak na konac“.

Izvor: RTCG

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA